Jogi útra terelné a sukorói telekügyet Oszkó

Vágólapra másolva!
A vagyonkezelőnek jogi lépéseket kell tennie a sukorói telekcsere miatt, ha a befektető nem tisztázza hamarosan az üzlet aggályos pontjait - mondta Oszkó Péter pénzügyminiszer, miután Budai Gyulával, a Magosz igazgatójával tárgyalt. Budai szerint azonnal el kellene állni a szerződéstől, illetve ki kellene rúgni a vagyonkezelőtől Benedek Fülöp vezérigazgató-helyettest is.
Vágólapra másolva!

Ha a befektetőnek nem sikerül tisztáznia a sukorói kaszinó-beruházás aggályos pontjait, akkor a vagyonkezelőnek jogi lépéseket kell kilátásba helyeznie - mondta Oszkó Péter pénzügyminiszter, miután Budai Gyulával, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) szövetségi igazgatójával tárgyalt.

Oszkó azt mondta, várhatóan már pénteken megkeresi a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt.-t, hogy formálisan is szólítsa fel a befektetőt a felvetődött aggályok tisztázására, ennek hiányában pedig terelje jogi útra az ügyet. A pénzügyminiszter szerint a sukorói kaszinó-beruházás problémás pontjai a telekcsere-szerződéssel és az értékarányossággal függnek össze (a sukorói beruházásról szóló cikkeinket itt olvashatja).

Oszkó hangsúlyozta, hogy ő maga nem mondhatja fel a szerződést, legfeljebb jogi lépésekre utasíthatja a vagyonkezelőt. A pénzügyminiszter szerint a szerződés felbontását össze kell vetni minden más olyan lehetőséggel, amellyel esetleg hasonló eredményre juthatnak, de az állam számára kisebb lenne a kockázat. Oszkó azt mondta, elsősorban az állam szempontjából legolcsóbb, megegyezéses megoldásra törekednek.

Budai - aki a Magoszban viselt tisztsége mellett a Fidesz választókerületi elnöke is Szabolcs megyében - azért kezdeményezett találkozót a pénzügyminiszterrel, hogy több egyedi ügyben is aggályokat jelezzen. Budai azt mondta, a találkozón 90 százalékban a sukorói ügyről volt szó, ahol bemutatta a tárcavezetőnek a kért dokumentumokat. A Magosz-igazgató azt kérte Oszkótül, hogy az ügyet ne a bíróságon rendezzék, hanem a pénzügyminiszter utasítsa a vagyonkezelőt, hogy álljon el a csereszerződéstől.

A szövetségi igazgató a találkozón a sukorói ügy mellett Benedek Fülöp, a MNV földügyekért felelős vezérigazgató-helyettesének menesztését is kérte. Budai kezdeményezte, hogy rendeljenek el belső vizsgálatot az ügyben. Szerinte nem fogadható el ugyanis, hogy olyasvalaki foglalkozzon állami földek értékesítésével, aki ellen hivatali visszaélés miatt eljárás folyik (Benedek ügyéről részletesen itt olvashat). A pénzügyminiszter azt mondta, "meg fogja tenni a szükséges lépéseket".