Sztrájkolni fog a VDSZSZ

Vágólapra másolva!
Sztrájkolni akar a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete, mivel nem vezetett eredményre a kormánnyal október 1-je óta folytatott munkaügyi egyeztetés. Még nem közölték, mikor lesz a munkabeszüntetés.
Vágólapra másolva!

A Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) bejelentette, hogy tagjai sztrájkolni fognak. A tárgyalásokon egyáltalán nem látszik a megállapodási szándék a kormányzat részéről - mondta Bárány Balázs, a VDSZSZ Szolidaritás alelnöke, hozzátéve: "Addig fogunk sztrájkolni, amíg eredmény nem lesz". A szakszervezetnél azt még nem tudták megmondani, hogy mikor akarnak sztrájkolni.

A VDSZSZ október 1. óta tárgyal a kormánnyal. A VDSZSZ közleménye szerint a pénteki fordulóról készült dokumentum rögzíti ugyan, hogy november 1-jéig kell kiadni a vasutasok és családtagjaik menetkedvezményéről szóló rendelettervezetet, de a tárgyalás során a MÁV nem volt hajlandó átadni a végleges tervezetet.

A felek abban sem értettek egyet, hogy mikor folytatódjon vita. A VDSZSZ által elutasított emlékeztető szerint a Vasúti Egyeztető Bizottság október 20-i ülésén folytatnák az egyeztetést, ám a szakszervezet késeinek tartja az időpontot, konszenzus pedig nem született a folytatásról.

A Vasutasok Szakszervezete, a Mozdonyvezetők Szakszervezete, a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete, a Pályavasúti Dolgozók Szakszervezete és a Mérnökök és Technikusok Szabad Szakszervezete azért kezdeményezett közösen kollektív munkaügyi vitát, mert elutasítják, hogy a kormány jövőre 40 milliárd forinttal csökkentse a vasút finanszírozását. Kifogásolják a helyközi közösségi közlekedés, ezen belül a MÁV és a kedvezmények rendszerének tervezett átalakítását is.

Legutóbb májusban sztrájkolt a VDSZSZ a Bajnai-kormány megszorító intézkedései ellen, akkor azonban nem sikerült általános támogatást szereznie a munkabeszüntetéshez, fél nap után felfüggesztették a sztrájkot. Korábban 2008. december 14-22. között tartott országos méretű sztrájkot a vasutas szakszervezet, komolyan megbénítva az országot. Akkor az eladott MÁV-Cargo utáni bevételből követelték a vasutasok a részüket, illetve elégedetlenek voltak a MÁV új menetrendjével.