Több ezren tüntettek a költségvetés ellen

Vágólapra másolva!
Több ezren tüntettek a jövő évi költségvetés ellen a Fidesz által szervezett szombati demonstráción. Az MTI becslése szerint a Kossuth téri tüntetésen körülbelül 6 ezren, a szervezők szerint 12-13 ezren vettek részt. A demonstráción megjelent az MSZP-s Karsai József is.
Vágólapra másolva!

Több ezren tüntettek szombaton a budapesti Kossuth téren a jövő évi költségvetés ellen. A demonstrációt a fideszes önkormányzati vezetők kezdeményezték.

A délután két óréig tartó tüntetésen az MTI becslése szerint körülbelül 6 ezren, a szervezők szerint 12-13 ezren vettek részt. Az MTI tudósítója szerint a tüntetők nemzetiszínű zászlókat, településük neveit tartalmazó táblákat tartottak a magasba.

Kósa Lajos Debrecen fideszes polgármestere szeptember 28-án jelentette be: tüntetésre hívják fideszes vezetésű önkormányzatok polgármestereit, önkormányzati képviselőit, bizottsági tagokat, hogy "közösen demonstráljanak az utóbbi húsz év legveszélyesebb költségvetése ellen, amely az önkormányzatokat véglegesen padlóra küldheti".

Szombati beszédében Kósa Lajos azt mondta: most a helyi állam tüntet a központi állam ellen, mert az önkormányzatokat is megilleti az ellenállás joga. Kósa szerint a Bajnai-kormány nem válságkezelő, hanem felszámoló, mert nem akarja elnyerni az emberek bizalmát, hanem csak a külföldi befektetőknek akar megfelelni, amikor kormányzása egyetlen céljaként a hiánycél elérését tűzi ki. A politikus a résztvevőkkel megszavaztatta, hogy hétfőn a parlamentben elmondja azt a 12 pontos kiáltványt, amely az önkormányzatok jogait tartalmazza.

A tüntetésen megjelent Karsai József MSZP-s parlamenti képviselő, Battonya polgármestere is. "Lelkiismereti kérdés itt lenni, mert az egész országról, az önkormányzatokról van szó, a kormány az önkormányzatokon keresztül az emberektől veszi el a pénzt" - mondta Karsai. Ez nem fideszes rendezvény és minden szocialista polgármesternek is itt lenne helye - mondta a politikus.

Nyakó István, az MSZP szóvivője korábban azt közölte: Kósa Lajosnak át kéne gondolnia a demonstrációra vonatkozó ötletét, mert akciójával ismét teret enged a szélsőségeseknek, ronthatja Magyarország nemzetközi megítélését. Draskovics Tibor, igazságügyi és rendészeti miniszter a Népszavának szombaton azt mondta: az önkormányzati demonstráció miatt nem kell utcai zavargásoktól tartani. "Annak elvi kockázata, hogy utcai rendbontások legyenek, 2006 ősze óta sajnos fennáll. Azt viszont nem gondolom, hogy most komolyan kellene ettől tartani" - fogalmazott a miniszter.