Adománygyűjtő lesz az új budapesti amerikai nagykövet

Vágólapra másolva!
A Demokrata Párt egyik neves adománygyűjtőjét, Eleni Tsakopoulos-Kounalakist nevezte ki az Egyesült Államok budapesti nagykövetévé Barack Obama. Egyelőre nem közölték, hogy az új nagykövet mikor foglalja el állomáshelyét.
Vágólapra másolva!

Barack Obama elnök a Demokrata Párt egyik neves adománygyűjtőjét, a görög származású Eleni Tsakopoulos-Kounalakist nevezte ki az Egyesült Államok budapesti nagykövetévé - jelentette be pénteken a Fehér Ház.

A kinevezést Washingtonban azzal indokolták, hogy Tsakopoulos-Kounalakis "fáradhatatlanul dolgozott közérdekű ügyekben". Azt azonban nem közölték, hogy az új nagykövet mikor foglalja el állomáshelyét.

Tsakopoulos-Kounalakis kinevezése nem meglepetés, a demokratákat támogató üzletasszony már korábban is jelezte, hogy vállalna nagyköveti posztot - írja a Sarcamento Bee című amerikai napilap. Tsakopoulos-Kounalakis jelenleg Sacramentóban él, 43 éves.

Kalifornia egyik legnagyobb földhasznosítási cégének, az AKT Developmentnek az elnöke. A céget még Görögországból emigrált apja alapította. Tsakopoulos-Kounalakis az egyik legaktívabb szervezője volt Hillary Clinton demokrata párti elnökjelölt adománygyűjtő rendezvényeinek. Később azonban Barack Obamát is támogatta.

Férje, Markos Kounalakis a Washington Monthly című politikai havilap elnöke. A pár egy isztambuli ortodox keresztény templomban házasodott össze. Két fiúgyermekük van.

Tsakopoulos-Kounalakis a bejelentés után nem nyilatkozott, a Fehér Ház protokollja szerint ugyanis a nagykövetjelöltek nem nyilatkozhatnak mindaddig, amíg meg nem hallgatja őket az amerikai szenátus. A bejelentést a családtagok sem kommentálták - írja a Sarcamento Bee.

A budapesti amerikai nagykövetséget április 2-a óta Jeffrey D. Levine ideiglenes ügyvivő vezeti. Eddig volt hivatalban April Foley nagykövet. Az ő mandátuma lejárt volna Obama január 20-i hivatalba lépésekor. Foley-t azonban arra kérték: ne távozzon posztjáról a washingtoni kormányváltással egy időben, hanem maradjon áprilisig. A döntéshez hozzájárult az ukrajnai gázszállítási válság, illetve az Európai Unió és Oroszország közti feszültség.