Feloszlatták a Fidesz váci alapszervezetét

Vágólapra másolva!
Feloszlatta a Fidesz váci alapszervezetét a párt országos választmánya október 5-i hatállyal. A választmány az állandósult belső nézeteltérésekkel indokolta a döntését.
Vágólapra másolva!

A Fidesz országos választmányának döntése alapján október 5-i hatállyal megszűnt a párt váci alapszervezete - közölte hétfőn Debreczeni János, a váci csoport volt ügyvezetője. Debreczeni szerint hivatalos értesítést még nem kaptak, jelenleg tehát egyfajta köztes állapotról lehet beszélni. A feloszlatás előzménye, hogy mivel a nyári tisztújításon a leadott szavazatok számát tekintve patthelyzet alakult ki, a voksolást szeptemberben meg kellett volna ismételni. Ez azonban már nem történhetett meg, mert megérkezett a hír a tervezett feloszlatásról.

A választmányhoz október 5-én hívták be a váciakat személyes elbeszélgetésre, ahol közölték velük: a csoport kettészakadása, illetve az állandósult belső nézeteltérések miatt feloszlatják a váci alapszervezetet. Debreczeni azt mondta: maga az eljárás teljesen szabályszerű. Szerinte azokat is meg kell érteni, akik helyi szinten nem hajlandóak együtt dolgozni a Fideszt korábban "elárult" párttársaikkal, illetve nem kívánnak tovább részt venni a váci "botránypolitizálásban". A volt ügyvezető ez utóbbi kijelentésével többek közt a Bóth János szocialista polgármester ellen indított, szerinte hibás alapokon nyugvó fegyelmi eljárására utalt.

A 23 tagú váci képviselő-testületben 7 fideszes képviselő ül. Az ő jövőjüke vonatkozó kérdésére Debreczeni azt válaszolta, hogy mivel az önkormányzati képviselők nem visszahívhatóak, a testületben nem okoz kavarodást a választmányi döntés.

Az értesítő levelek kézhezvételét követő 15 napon belül azonban minden helyi fideszesnek nyilatkoznia kell majd arról, hogy kéri-e megszűnt párttagsága megújítását, vagy sem. Aki nem kéri, az "kilépett" státuszba kerül. Ha valaki igennel válaszol, és kérelmét elutasítják, az kizártnak fog számítani. Akinek a kérelmére rábólintanak, az továbbra is a Fidesz tagja maradhat - tette hozzá a volt ügyvezető.