Maradnak még a BKV-vezetők, elnapolták a döntést

Vágólapra másolva!
Elnapolta hétfő este a Fővárosi Közgyűlés a BKV-vezetők visszahívásáról szóló javaslatot, ezért egyelőre maradnak helyükön az igazgatótanács és a felügyelőbizottság tagjai. A zárt ülésen állítólag még a koalíciós pártok sem tudtak megegyezni az új jelöltek személyéről.
Vágólapra másolva!

Maradnak a jelenlegi delegáltak a BKV igazgatótanácsában és felügyelőbizottságában, a Fővárosi Közgyűlés ugyanis hétfő esti ülésén elnapolta a visszahívásra vonatkozó javaslatot. Horváth Csaba főpolgármester-helyettes előterjesztésében konkrét személycserékre tett javaslatot, de úgy tudni, a zárt ülésen nem volt egyetértés a koalíciós pártok között sem. (A zárt ülés elrendeléséről korábbi cikkünkben, itt olvashat.)

Demszky Gábor főpolgármester már szeptember elején bejelentette, hogy a BKV végkielégítési botrányai miatt visszahívják a vállalat igazgatóságának és felügyelőbizottságának tagjait. A végkielégítési botrány július végén pattant ki, miután kiderült, hogy a cégtől több vezető is jelentős végkielégítésekkel távozott. A humánpolitikai igazgatót, Szalainé Szilágyi Eleonórát még tovább is foglalkoztatták, miután kifizették neki a 100 millió forintos végkielégítését. A BKV belső vizsgálata szerint közel ötven esetben úgy fizettek ki több tízmilliós végkielégítést, hogy a BKV jóval több pénzt fizetett, mint ami a szerződés alapján járt volna.A gyanús végkielégítések miatt a rendőrség hűtlen kezelés gyanújával indított nyomozást.

Nem lesz egyelőre BKV-vizsgálóbizottság sem

A közgyűlésben nem szavazták meg hétfő este azt a fideszes javaslatot sem, amely szerint a BKV szerződéseit érintő szabálytalanságok kivizsgálására bizottságot állítottak volna fel. A testületnek 60 napja lett volna a visszásságok kivizsgálására. Ebben 3 fideszes, 3 MSZP-s, 2 SZDSZ-es, 1 MDF-es és 1 KDNP-s delegált vett volna részt. Az eseti vizsgálóbizottság elnökét a legnagyobb ellenzéki frakció, alelnökét a fővárost irányító koalíció nagyobbik tagja adta volna. A Független Hírügynökség tudósítása szerint leszavazták a javaslatot, az MTI ezzel szemben azt írja, hogy a javaslatot csak elnapolták.

Legkorábban a következő, októberi közgyűlésen tárgyalhatja a főváros azt a javaslatot, hogy a 100 százalékban fővárosi tulajdonú gazdasági társaságok felügyelőbizottságainak elnökét a mindenkori ellenzék jelölhesse. A javaslatot megfogalmazó "négyek", vagyis 2 SZDSZ-es és 2 MDF-es képviselő arra hivatkozva kérte a halasztást, hogy még egyeztetniük kell az ügyben. A közgyűlés döntött viszont arról, hogy ötfős, eseti bizottság fogja véleményezni a főváros fenntartásában lévő egészségügyi intézmények főigazgatóinak pályázatait. A testület október 21-ig hallgatja meg a jelölteket.

Lekerült hétfő este a közgyűlési napirendről az a javaslat is, amelyet szintén a "négyek" - két SZDSZ-es és két MDF-es képviselő - terjesztettek elő a terézvárosi csendrendelet kapcsán. Ebben azt javasolták, hogy a közgyűlés forduljon az Alkotmánybírósághoz a kerületi rendelet visszavonása érdekében, szerintük ugyanis sérti a főváros, a vállalkozók és a lakók érdekeit is.

Nem költenek kevesebbet a Margit hídra

A testület megszavazta viszont azt a javaslatot, hogy az eredeti tervek szerint, a déli kerékpársáv kialakításával együtt újítsák fel a Margit hidat. Ugyancsak elfogadták, hogy 2010. január 1. és április 30., valamint augusztus 31. és október 30. között az oktatási, illetve a kulturális bizottság hatáskörébe kerüljön, hogy az iskolákban vagy kulturális intézményekben milyen politikai jellegű rendezvényt lehet tartani. Az indoklás szerint ezzel mentesítik az intézmények vezetőit attól, hogy engedélyükkel vagy tiltásukkal politikai bélyeget kapjanak.

A testület nem fogadta el a Fidesz-KDNP frakció javaslatát, amely a Margit híd felújításától vont volna el forrást. Az előterjesztés szerint a beruházás költségkeretében jelenleg 2 milliárd forinttal több van, mint amennyit a tervek szerint felhasználnának, az ellenzéki párt ezt az összeget szerette volna visszajuttatni az önkormányzat költségvetési keretébe.

Fokozottan védett lett a Margitsziget és a Városliget

Fokozottan kiemelt közterület besorolást kapott a Margitsziget és a Városliget - a kategóriát a kiemelt jelentőségű, leglátogatottabb közparkok védelme érdekében vezette be a Fővárosi Közgyűlés. A Margitsziget világörökségi jelentősége és rekreációs mintakerület volta miatt, a Városliget pedig a legnagyobb terhelést elszenvedő közparkként kapta a besorolást. Mindkét területen 20 százalékkal emelkednek a közterület-használati díjak, a Margitszigeten pedig évente legfeljebb három rendezvény kaphat közterület-használati hozzájárulást a természeti adottságok megőrzése érdekében. Emellett lehetőség marad arra, hogy más rendezvények ne a közparkban, hanem a margitszigeti intézmények területén kapjanak helyet. A labdajátékokat, kerékpározást és gördeszkázást csak az arra kijelölt helyeken engedélyezik. Rendeletbe veszik a szennyezés tilalmát is, amellyel megakadályoznák, hogy bárki illemhelyként használja a zöldterületeket.

Új diszpolgárok

Zárt ülésen, egyhangú szavazással döntött a közgyűlés arról, hogy Méray Tibor író, újságíró is díszpolgári címet kap a fővárostól. Korábban, délelőtt Bálint György kertészmérnök, Esterházy Péter író, Ferge Zsuzsa szociológus, Finta József építész, Fischer Ádám karmester, Glatz Ferenc történész, Grosics Gyula labdarúgó, Gyurkó Henrik bábművész, Irk Ferenc igazgatósági tanácsadó és Zoltai Gusztáv, a Mazsihisz ügyvezető igazgató díszpolgári címéről döntöttek.