Gyurcsányékat hívta tanúnak a Zuschlag-perben az ügyész

Vágólapra másolva!
A Zuschlag-per keddi tárgyalásán az ügyész azt indítványozta, hogy hallgassák ki tanúként többek között Gyurcsány Ferenc korábbi miniszterelnököt és sportminisztert is. A sportminisztérium és utódszervezeti két egykori alkalmazottját hallgatták meg tanúként meg kedden. Egyikük azt mondta, hogy a Zuschlaghoz tartozó szervezetek neve úgy volt megjelölve a bírálati listán mint amelyek valakinek fontosak, hogy nyerjenek.
Vágólapra másolva!

Gyurcsány Ferenc korábbi miniszterelnök és sportminiszter, Mesterházy Attila MSZP-s frakcióvezető, a korábbi sportminisztérium egykori államtitkára, Szilvásy György korábbi titkosszolgálati miniszter, a sportminisztérium egykori közigazgatási államtitkára, Jánosi György korábbi sportminiszter, Benedek András, a sportminisztérium egykori közigazgatási államtitkára, és Keszthelyi András, Gyurcsány sportminiszteri kabinetfőnöke tanúkihallgatását indítványozta az ügyész a Zuschlag-per keddi tárgyalásán.

Fodor Endre tanácsvezető bíró csütörtökön dönt az ügyész indítványáról. Az ügyész azzal indokolta indítványát, hogy több pont tisztázatlan még a sportminisztérium és utódszervezetei pályázati és egyedi támogatásainál, amelyeket a Zuschlag János érdekeltségébe tartozó szervezetek kaptak.

Kedden két tanút hallgatott ki a bíróság, mindketten a sportminisztérium és az utódminisztériumok alkalmazottai voltak. Az első tanú főosztályvezetőként, a második Ocsovai Tamás helyettes államtitkár tanácsadójaként tudott a Zuschlag érdekeltségébe tartozó szervezetek pályázatairól és az érdekükben kifejtett lobbizásról.

Az első tanú nehezen és pontatlanul emlékezett vissza a minisztériumban folyó pályázati rendszerre, de megerősítette korábbi vallomását, miszerint Ocsovai elmondta neki, hogy a pályázati ügyekben rendszeresen egyeztetett Mesterházy Attilával mint hivatali elöljárójával, aki politikai államtitkár volt a minisztériumban. Volt olyan is, hogy Ocsovai azt mondta neki, Mesterházy kérésének megfelelően egy adott szervezet részesüljön kiemelt támogatásban.

A tanú beszámolt arról, hogy sok lezáratlan pályázat volt, a közigazgatási államtitkár pedig szerinte azt az iránymutatást adta, hogy "ezeket lezártnak kellett tekinteni, annak ellenére, hogy nem voltak meg a feltételek", mert nem számoltak el. Ezek közé tartoztak a Zuschlaghoz köthető szervezetek is.

A második tanú azt mondta, hogy a Zuschlaghoz köthető szervezetek neve rajta volt a bírálati listán, sőt meg voltak jelölve mint olyanok, amelyek fontosak voltak valakinek, hogy nyerjenek. A tanú szerint Jánosi György minisztersége idején kaotikus állapotok voltak a minisztériumban, mert mindenki - bal- és jobboldali szervezet egyaránt - lobbizhatott támogatásért. "Ez a kaotikus állapot nagyjából Gyurcsány Ferenc miniszterségével szűnt meg, őt zavarta a sokféle helyről jövő benyomás, és úgy szabályozta, hogy Mesterházy Attila körébe utalta ezeket" - tette hozzá a tanú, aki szerint ezután Mesterházy Attilán keresztül lehetett lobbizni.

A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség bűnszervezet tagjaként, különösen nagy kárt okozó, folytatólagosan elkövetett csalással és más bűncselekményekkel vádolja Zuschlag Jánost és 15 társát. A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség szerint a vádlottak fiktív civil szervezetek révén 75 millió forint állami támogatás jogosulatlan megszerzésében működtek közre. Zuschlag János egykori MSZP-s országgyűlési képviselő 2007. szeptember 21. óta előzetes letartóztatásban van. (A Zuschlag-ügy fejleményeit itt követheti.) A bizonyítási eljárás csütörtökön tanúkihallgatásokkal folytatódik.