Vágólapra másolva!
Félmilliárd forinttal csökkenti, így gyakorlatilag megfelezi a jövő évi költségvetés tervezete az iskolatej támogatására fordítható juttatás összegét - írja a Magyar Nemzet. Így jövő nyártól nincs forrás az iskolatej-programra, amelynek keretében jelenleg több mint 120 ezer óvodás és iskolás kap reggelente egy bögre friss tejet.
Vágólapra másolva!

A jövő évi költségvetési törvénytervezetben az iskolatejre szánt forrásokat az idei 900 millió forintról 400 millióra kívánja csökkenteni a kormány, ami félmilliárdos megvonást jelent - írja keddi számában a Magyar Nemzet. Ez az összeg csak a 2010-es esztendő első felére lesz elég, így a tanév vége után, nyártól nem juthat hozzá a reggeli innivalóhoz az a több mint 120 ezer óvodás és iskolás gyermek, akik most mindennap két és fél deciliternyi tejet kapnak.

Bakos Erzsébet, a Tej Terméktanács munkatársa szerint azonban jelenleg is a programba bevonható gyerekek mindössze nyolc százaléka kap reggelente friss tejet. Az önkormányzatok többsége ugyanis nem tud bekapcsolódni a programba, mert meg kellene előlegezniük ennek költségét, és három hónap is eltelik, mire ezt támogatás formájában visszakapják.

A lap szerint az iskolatejprogram csökkentés helyetti fellendítése a nehéz helyzetben lévő hazai tejágazatnak is segíthetne.