Felfüggesztett fogházat kaptak a tüntetőt bántalmazó rendőrök

Vágólapra másolva!
Szükségtelenül rohantak le egy tüntetőt a rendőrök a 2006 őszi zavargások idején, ezért a bíróság első fokon felfüggesztett fogházbüntetésre ítélte őket. A rendőröket hivatalos eljárás során elkövetett bántalmazás miatt marasztalták el, az ítélet nem jogerős.
Vágólapra másolva!

Felfüggesztett fogházbüntetésre ítélt kedden a Fővárosi Bíróság két rendőrt, amiért a 2006 őszi zavargások során bántalmaztak egy férfit a Teréz körúton. A kedden kihirdetett bírósági ítélet elsőfokú, tehát még nem jogerős.

A bántalmazás akkor történt, amikor a rendőrök egy 150 fős csoportot a járdára szorítottak, egy ember azonban többször is visszalépett az úttestre. A vád szerint ekkor két rendőr elfogta, majd egyikük egy rendőrbottal megütötte a férfit. Az ütlegelő rendőr ezután szorítófogást alkalmazott, a földre szorította az áldozatot, miközben társa "szúró mozdulatot tett" a leszorított férfi felé.

Az ítélet kimondta, hogy a sértettel szemben a rendőrök jogosan intézkedtek, mivel az szabálysértést követett el. A szabálysértés azonban nem volt olyan súlyú és veszélyességű, ami indokolta volna a "lerohanás-jellegű, keményebb" rendőri intézkedést.

Mivel a járdára szorított tömeg már nem tanúsított agresszív magatartást, a bíróság szerint indokolatlan volt a kemény fellépés. Bár a tömeg folyamatosan kiabált és sértegette az őket kísérő rendőröket, a bíróság szerint a bántalmazott férfi még passzív ellenállást sem tanúsított elfogásakor. Az ítélet szerint a férfi elfogásakor ezért sérült az arányosság, szükségesség elve, vagyis a vádlottak hivatalos eljárásban bántalmazták a sértettet.

A bíróság egy harmadik rendőr ügyét is tárgyalta, aki a vád szerint a Bajcsy-Zsilinszky úton vett részt egy tüntető bántalmazásában. Ennek a tüntetőnek az elfogása a bíróság szerint jogszerű volt, mert a férfi kezében kő volt, megközelítette a rendőrsorfalat, és ellenállt az elfogásakor. A rendelkezésre álló információk szerint azonban nem lehetett megállapítani, hogy pontosan ki lépett fel ellene, és bár a férfit a rendőrsorfal mögött is bántalmazták, azt a bíróság már nem vizsgálta, mivel nem szerepelt a vádban.

Az itt megvádolt rendőr azt állította, hogy a helyszínen volt, de nem vett részt az elfogásban. Az MTI híradásából ugyanakkor nem egyértelmű, hogy mért mentették fel: a beszámoló szerint azért, mert volt alibije, egy francia férfi előállítása miatt bizonyítottan nem volt a Teréz körúton délelőtt. A vizsgált eset ugyanakkor Bajcsy-Zsilinszky úton történt, ráadásul az MTI beszámolója szerint később egy szakértő az ott készült felvételeken azonosította a rendőrt a Teréz körúton és a Bajcsy Zsilinszky úton is. Hogy ez mit jelent pontosan, hamis alibivel védte-e magát a rendőr, azt a Fővárosi Bíróság sajtósa az [origo] kérdésére nem tudta megmondani - ebben szerdára ígértek pontosítást.

A felmentett rendőr ügyében az ügyész bűncselekmény megállapítása érdekében fellebbezett. A két elítélt rendőr esetében a vádlott és védője felmentést, illetve enyhítést kért, az ügyész pedig súlyosításért és lefokozásért fellebbezett. A per a Fővárosi Ítélőtáblán folytatódik.