Felmentették a kényszervallatással vádolt rendőröket

Vágólapra másolva!
Első fokon felmentették azt a két tiszavasvári rendőrt, akiket azzal vádoltak, hogy kihallgatásuk során bántalmaztak két fiatal fiút. A bíróság szerint nem bizonyítható, hogy kényszervallatást alkalmaztak volna a rendőrök.
Vágólapra másolva!

Felmentette szerdán a kényszervallatás és a testi sértés vádja alól a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Bíróság szerdán a tiszavasvári rendőrkapitányság két nyomozóját, az ítélet nem jogerős.

Az őrnagy és a főtörzszászlós egy tavaly októberi betöréssorozat ügyében hallgatott ki két fiatal fiút. A fiúk azt állították, hogy kihallgatásuk során a rendőrök többször fizikailag bántalmazták, tenyérrel és ököllel ütötték őket azért, hogy vallomást csikarjanak ki belőlük. A fiúkat a kihallgatások után elengedték, egyikük azonban orvoshoz ment, aki szerint a fiú bal arcán egy piros folt volt.

Az első fokon eljáró bíróság elfogadta a két rendőr védekezését, és ejtették a kényszervallatás vádját a bizonyítottság hiányára hivatkozva. Az ítélet indoklása szerint a két fiú és a tanúk vallomásaiban ellentmondások voltak. A bántalmazás idején a rendőrségen tartózkodó tanúk vallomásai, illetve más bizonyítékok is arra utaltak a bíróság szerint, hogy a rendőrök nem követték el a kényszervallatást.

A bíróság szerint az egyik fiú sérüléseiről készített látlelet, illetve az orvosszakértői vélemény csak a sérülés tényét állapítja meg, a keletkezésének körülményeit azonban nem. Az ítéletet a rendőrök tudomásul vették, az ügyész három nap gondolkodási időt kért, így az ítélet nem jogerős.