Kovács László megfontolná a miniszterelnök-jelöltséget

Vágólapra másolva!
A Világgazdaság Online-nak adott interjújában Kovács László uniós biztos azt mondta: fontolóra venné a miniszterelnök-jelöltséget. Kovács uniós biztosi mandátuma október végén jár le, és nincs benne az első háromban azon a listán, melyen az MSZP lehetséges biztosjelölteket ajánlott a kormányfőnek.
Vágólapra másolva!

Nagyon komolyan fontolóra venném - ezt válaszolta Kovács László uniós biztos a Világgazdaság Online-nak adott, csütörtökön megjelent telefoninterjúban arra a kérdésre, vállalná-e a miniszterelnökjelöltséget. Az Európai Bizottság jelenlegi magyar tagja egyik annak az öt embernek, akiket az MSZP országos elnöksége kedden a miniszterelnök figyelmébe ajánlott lehetséges új jelöltként a biztosi posztra.

Az ötfős listán Kovács, akinek mandátuma október végén jár le, az utolsó előtti helyre került. Lendvai Ildikó MSZP-pártelnök indoklása szerint az ajánlási lista utolsó két helyére olyan politikusokat választottak, akikre a hazai politikában és kampányban is számítanak. A végső döntést a jelölésről Bajnai Gordon miniszterelnöknek kell meghoznia.

Kovács az interjúban arról is beszélt: ha Bajnai nem őt jelölné újra, szívesen vállalna szerepet itthon a pártban, de a számára kiszabott konkrét feladatokról az MSZP-nek kell döntenie. "Mindenképpen olyan szerepre vállalkoznék, hogy nagy befolyást gyakorolhassak a Szocialista párt választási eredményeire és akár a közvéleménykutatásoknál jobb eredményhez segítsem a pártot" - tette hozzá.

Azt, hogy az MSZP listáján csak a negyedik helyre került, Kovács azzal magyarázta, hogy az elnökség valószínűleg kevéssé ismeri eddigi munkáját uniós biztosként. Arra a kérdésre, hogyan értékeli eddig munkáját, Kovács azt felelte a Világgazdaság Online-nak: "Múlt hét kedden hallgatott meg az Európai Parlament biztosokkal szembeni szigorúságáról híres pénzügyi és gazdasági bizottsága. A tagok pártállástól függetlenül elismeréssel nyilatkoztak a beszámolómról és méltatták az elmúlt öt évben végzett munkámat. Ez önmagáért beszél."

Az Economist nevű tekintélyes brit hetilap egyik szeptemberi számában elmarasztaló kritika jelent meg Kovács Lászlóról. Az Európai Bizottság magyar tagjáról azt írták: "nem hagyott maga után nyomot Brüsszelben". Kovács először azt mondta, hogy a kritika csak az olvasói levelek közt jelent meg az Economist-ban, és később, miután az [origo] szembesítette azzal, hogy ez nem igaz, utólag ezt azzal magyarázta, hogy csak átfutni volt ideje a lapot. (Erről részletesen korábbi cikkünkben, itt olvashat.)