Ljubljanában lesz nagykövet az EP-ből kiesett Szent-Iványi

Vágólapra másolva!
A Külügyminisztériumban kapott állást Szent-Iványi István SZDSZ-es politikus, aki az Európai Parlament képviselője volt a júniusi választásokig, amelyen pártja hatalmasat bukott. A politikus csak annyit erősített meg, hogy a Külügyminisztériumnak fog dolgozni, de a tárca később közölte, hogy Ljubljanába, a szlovén fővárosba megy nagykövetnek Szent-Iványi. A politikus annak ellenére kapott minisztériumi állást, hogy a miniszterelnök még nyáron létszámstopot rendelt el a közigazgatásban.
Vágólapra másolva!

Nagyköveti posztot kap Szent-Iványi István SZDSZ-es politikus, aki emiatt lemond pártja országos tanácsának (ot) elnöki posztjáról - írja az MTI SZDSZ-es forrásra hivatkozva. A volt európai parlamenti képviselő az MTI szerint csütörtökön több szabad demokrata politikushoz is eljuttatott egy levelet, amelyben közli, hogy lemond párttisztségéről a két pozíció összeférhetetlensége miatt.

Az [origo]-nak Szent-Iványi István megerősítette lemondását az ot-elnöki posztról, azonban arról nem akart nyilatkozni, hogy nagyköveti posztot kap-e, és azt sem árulta el, hogy melyik külképviseleten. Csak annyit mondott, a Külügyminisztériumnak fog dolgozni.

A Külügyminisztériumban csütörtök délután megerősítették a Független Hírügynökség információját, miszerint Ljubljanába, a szlovén fővárosba megy nagykövetnek Szent-Iványi István.

Mátrai Zsuzsa, a tárca szóvivője korábban annyit mondott: Szent-Iványi Istvánt október 12-én köztisztviselőként felvették a tárca állományába. A politikus annak ellenére kapott állást, hogy Bajnai Gordon kormányfő júliusban létszámstopot rendelt el a közigazgatásban. (Erről bővebben itt olvashat.) Mátrai Zsuzsa ezzel kapcsolatban kérdésünkre azt mondta, nincs ellentmondás, mert a vonatkozó kormányrendelet nem abszolút létszámstopot rendelt el, hanem engedély esetén lehetővé tette új emberek alkalmazását. A kérdésre, hogy Szent-Iványi esetében kértek-e külön engedélyt, nem volt hajlandó válaszolni.

Szent-Iványi az SZDSZ egyik alapítója, és már régóta külügyi vonalon mozgott. Az első MSZP-SZDSZ kormánykoalíció idején, 1994 és 1997 között már dolgozott politikai államtitkárként a Külügyminisztériumban is, de ez a pozíció nevének megfelelően is inkább politikai jellegű. Az Orbán-kormány idején a parlament külügyi bizottságát vezette, az Európai Parlamentben pedig már a 2004-es választások előtt eltöltött egy évet megfigyelőként.