Az ügyész indítványa nyomán elrendelte a bíróság Gyurcsány Ferenc volt sportminiszter kihallgatását a Zuschlag-ügyben. A korábbi sportminisztérium több tisztviselőjét is kihallgatják: Mesterházy Attila, Szilvásy György, Benedek András, Jánosi György és Keszthelyi András is megjelenhet majd a bíróságon.

Elrendelte a bíróság Gyurcsány Ferenc, Mesterházy Attila, Szilvásy György, Benedek András, Jánosi György és Keszthelyi András tanúkihallgatását a Zuschlag-per csütörtöki tárgyalási napján, Kecskeméten. A Zuschlag-per ügyésze még kedden indítványozta Gyurcsány kihallgatását, mert több pont még tisztázatlan a sportminisztérium és utódszervezetei pályázati és egyedi támogatásainál, amelyeket a Zuschlag János érdekeltségébe tartozó szervezetek kaptak.

Fodor Endre tanácsvezető bíró szerint a szeptemberi-októberi bizonyítási eljárás indokolja, hogy azokat, akiknek vélhetően tudomásuk van a vád tárgyává tett cselekményről, legalább is annak egy részéről, indokolt kihallgatni. Gyurcsányt még a Zuschlag-ügy nyomozati szakaszában miniszterelnökként 2007. szeptember 25-én hallgatták meg először, akkor az ügyészség előtt tett tanúvallomást.

A volt sportminiszter Gyurcsány mellett, Mesterházy Attila MSZP-s frakcióvezető, a korábbi sportminisztérium egykori államtitkára, Szilvásy György korábbi titkosszolgálati miniszter, a sportminisztérium egykori közigazgatási államtitkára, Jánosi György korábbi sportminiszter, Benedek András, a sportminisztérium egykori közigazgatási államtitkára és Keszthelyi András, Gyurcsány sportminiszteri kabinetfőnöke tanúkihallgatását indítványozta az ügyész még a per keddi tárgyalásán.

A bíróság döntött egy korábbi indítványról is. Krausz Csaba ötödrendű vádlott akkori védője, Sándor László ügyvéd javasolta, hogy az ifjúsági ügyekkel is foglalkozó minisztériumok 2000-től hivatalt viselt vezetőit Deutsch Tamást, Gyurcsány Ferencet, Göncz Kingát valamint Budapest főpolgármesterét, Demszky Gábort is hallgassa meg a bíróság. A bíróság csütörtökön a Deutsch, Göncz és Demszky tanúkihallgatására tett indítványt elutasította, mert kihallgatásukat nem tartotta indokoltnak.

Zuschlag János elsőrendű vádlott még négy tanú meghallgatására, a Fiatal Baloldal elnökségi tagjai közül nyolcnak a kihallgatására és a Gyermek és Ifjúsági Alapprogram Tanács 2003. 2004. és 2005. évi döntéseinek teljes anyagának bekérésére tett indítványt. Az ügyészség mindezt elutasította, mert ezek csak a per elhúzódását eredményeznék.

Kedden két tanút hallgatott ki a bíróság, mindketten a sportminisztérium és az utódminisztériumok alkalmazottai voltak. Az első tanú főosztályvezetőként, a második Ocsovai Tamás helyettes-államtitkár tanácsadójaként tudott a Zuschlag érdekeltségébe tartozó szervezetek pályázatairól és az érdekükben kifejtett lobbizásról. Az első tanú azt állította, Ocsovai elmondta neki, hogy a pályázati ügyekben rendszeresen egyeztetett Mesterházy Attilával, mint hivatali elöljárójával, aki politikai államtitkár volt a minisztériumban. Volt olyan is, hogy Ocsovai azt mondta neki, Mesterházy kérésének megfelelően, egy adott szervezet részesüljön kiemelt támogatásban.

A második tanú azt mondta, hogy a Zuschlaghoz köthető szervezetek neve rajta volt a bírálati listán, sőt meg voltak jelölve mint olyanok, amelyek fontosak voltak valakinek, hogy nyerjenek. A tanú szerint Jánosi György minisztersége idején kaotikus állapotok voltak a minisztériumban, mert mindenki - bal- és jobboldali szervezet egyaránt - lobbizhatott támogatásért. "Ez a kaotikus állapot nagyjából Gyurcsány Ferenc miniszterségével szűnt meg, őt zavarta a sokféle helyről jövő benyomás és úgy szabályozta, hogy Mesterházy Attila körébe utalta ezeket" - tette hozzá a tanú, aki szerint ezután Mesterházy Attilán keresztül lehetett lobbizni.

A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség bűnszervezet tagjaként, különösen nagy kárt okozó, folytatólagosan elkövetett csalással és más bűncselekményekkel vádolja Zuschlag Jánost és 15 társát. A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség szerint a vádlottak fiktív civil szervezetek révén 75 millió forint állami támogatás jogosulatlan megszerzésében működtek közre. Zuschlag János egykori MSZP-s országgyűlési képviselő 2007. szeptember 21. óta előzetes letartóztatásban van. (A Zuschlag-ügy fejleményeit itt követheti.)