Több millióra bírságolta a II. kerület Oszkót

Vágólapra másolva!
Jogtalan építkezés miatt többmilliós pénzbüntetést szabott ki Oszkó Péter pénzügyminiszterre a II. kerületi önkormányzat - írja a Magyar Nemzet. A miniszter korábban azt mondta: az építkezés során tudatosan tért el az engedélyezett építési tervektől, de ennek biztonsági okai voltak. A II. kerület szerint Oszkó fellebbezhet a döntés ellen.
Vágólapra másolva!

Oszkó Péter pénzügyminiszterre jogtalan építkezés miatt többmilliós pénzbüntetést szabott ki a II. kerületi önkormányzat - írja a Magyar Nemzet. Oszkó a napokban kapta meg a bírság megfizetéséről szóló határozatot. A miniszternek így - a lap szerint - nem kell lebontania új házának a pincéjét.

A II. kerületi önkormányzat szombati közleményében azt írta: Oszkó ügyében a jogszabályi határidőket betartva hozták meg az első határozatot. A határozat nem jogerős, az ellen fellebbezni lehet.

Oszkó 2007 májusában vett építési telket Budapest II. kerületében, erre több százmillió forintért építtet négyszintes villát. A pénzügyminiszter korábban több helyen is azt nyilatkozta, hogy az építkezés során tudatosan tért el az engedélyezett építési tervektől, de ennek biztonsági okai voltak.

Korábban a Magyar Televízió Nap-kelte című műsorában arról beszélt, hogy "kénytelen volt jogsértést elkövetni", és vállalni, hogy bírságot szabjanak ki rá. Ennek szerinte az volt az oka, hogy az építkezés során kiderült: a talajviszonyok miatt az érvényes építési terv statikailag nem biztonságos, és nagyobb pincét kell építeni a ház alá, hogy az stabilan álljon.

Oszkó állítása szerint korábban kérte az önkormányzattól a terv módosítását, de arra egy jogszabályváltás miatt nem volt lehetőség. Hogy ne kelljen veszélyes házat építenie, de mégis építkezhessen, a miniszter úgy döntött, önkényesen eltér a tervektől, és utólag vállalja az ezért járó bírságot. Az [origo]-nak korábban azt mondta: folyamatosan tájékoztatta az önkormányzatot a lépéseiről, ezért "nem úgy értelmezi a helyzetet, hogy tudatosan nem tartotta be a jogszabályokat".