Máris szavazna a Fidesz a budapesti választásról

Vágólapra másolva!
Mielőbb elfogadtatná az Országgyűléssel a Fidesz azt a javaslatot, amely lehetővé tenni a budapesti időközi választást. A párt szerint a Fővárosi Közgyűlésnek fel kellene oszlatnia magát, miután felbomlott a fővárosi SZDSZ-MSZP koalíció. Az MSZP nem akar választást, a főpolgármester kisebbségi kormányzásra készül.
Vágólapra másolva!

A Fidesz hétfőn a házbizottsági ülésen kezdeményezi, hogy az Országgyűlés a házszabálytól eltéréssel már aznap elfogadja azt a törvénymódosítást, amely elhárítja az akadályokat a Fővárosi Közgyűlés feloszlatása elől. A Fidesz szerint időközi választást kellene tartani Budapesten, miután felbomlott a fővárosi MSZP-SZDSZ koalíció, és a fővárosi MSZP alkalmatlannak és méltatlannak bizonyult Budapest irányítására.

A Fidesz szerint még ebben évben új önkormányzati választást lehetne kiírni Budapesten, ha az Országgyűlés rendkívüli eljárás keretében már hétfőn elfogadná azt a törvénymódosítást, amelyet a párt szerdán nyújtott be. A javaslat célja, hogy a Fővárosi Közgyűlés mielőbb feloszlathassa magát - mondta Répássy Róbert, a párt frakcióvezető-helyettese vasárnapi sajtótájékoztatóján.

A törvénymódosításra azért lenne szükség, mert a törvény értelmében a választásokat megelőző egy évben nincs lehetőség a testület feloszlatására. A Fidesz szerint ez mindössze egy adminisztratív akadály, amelyet kellő politikai szándékkal el lehet hárítani. Ha már hétfőn elfogadnák a törvénymódosítást, még októberben feloszlathatná magát a közgyűlés és még ebben az évben új választást lehetne kiírni - magyarázta Répássy.

Az MSZP maradni akar

Az MDF szóvivője, Kerék-Bárczy Szabolcs a bejelentésre úgy reagált: képviselői támogatják majd a Fidesz kezdeményezését, mert szerintük tarthatatlan, ami a főváros vezetésében történik. Az MSZP és az SZDSZ ugyanakkor nem ért egyet a javaslattal.

Steiner Pál, a Fővárosi Közgyűlés MSZP-frakciójának vezetője azt mondta, "agyrémnek" tartja a Fidesz javaslatát. Szerinte a budapestiek négy évre adták ezt a mandátumot, amelyet nekik kötelességük kitölteni.

A frakcióvezető azzal vádolja a Fideszt, hogy a fővárosban együttműködött az SZDSZ-szel. Szerinte ennek bizonyítéka, hogy Demszky Gábor főpolgármester felajánlotta a fővárosi Fidesznek, hogy jelöljön főpolgármester-helyettest. (A szocialista főpolgármester-helyettesek a koalíció felmondása miatt visszaadják tisztségüket.) Az MSZP kedden több javaslatának SZDSZ-es leszavazására és az állítólagos Fidesz-SZDSZ együttműködésre hivatkozva jelentette be, hogy felmondja az SZDSZ-szel kötött koalíciót. A két párt 15 éve működött együtt egymással Budapesten. (A koalíciós szakítás hátteréről itt olvashat.)

Demszky tovább kormányozna

Demszky Gábor főpolgármester ötpárti egyeztetést hívott össze hétfőre a fővárosi önkormányzat és intézményei működtetésével kapcsolatban. Demszky kisebbségből konszenzusos kormányzásra készül. Ez azt jelenti, hogy valamennyi fontos, a Fővárosi Közgyűlés elé beterjesztendő javaslatát előbb egyeztetni kívánja a frakciókkal, és csak többségi támogatás mellett nyújtja be azokat a testület üléseire.

Az egyeztetésre meghívást kapott a közgyűlés öt frakciójának a vezetője: Steiner Pál szocialista, John Emese szabad demokrata, Tarlós István fideszes, Bagdy Gábor kereszténydemokrata és az MDF képviselőcsoportot vezető, ám független Hock Zoltán. (Hock Zoltánt júniusban Katona Kálmán képviselőtársával együtt kizártak a pártból. A Fidesz és a KDNP ugyan önálló frakcióként működnek, ám frakciószövetséget alkotnak a közgyűlésben.)