Tavaszig nem lesz képviselője Pécsnek

Vágólapra másolva!
Országgyűlési képviselő nélkül marad Pécs, miután az időközi választáson június ót nem sikerült megválasztani a kómában fekvő Toller László (MSZP) utódját. Kevesebb mint 11 százalék ment el szavazni.
Vágólapra másolva!

Nem lesz képviselője Baranya megye 3. számú országgyűlési választókerületének a jövő évi rendes választásokig, az alacsony részvételi arány miatt ugyanis érvénytelen lett a voksolás vasárnap tartott második fordulója is. Papp Judit, a helyi választási iroda vezetője közölte: az érvényességhez több mint huszonöt százalékos részvételre lett volna szükség, ehelyett fél hétig a 49881 választópolgárból 5226 járult az urnák elé. Ez 10,48 százalékos részvételt jelent.

A legtöbb szavazatot a Fidesz jelöltje, Kővári János kapta. Az adatok százszázalékos feldolgozása után kialakult előzetes eredmény szerint Kővári János az érvényes szavazatok 88,3 százalékát szerezte meg, vetélytársai közül Tóth Bertalan (MSZP) 9,9, Walter György (FKGP) 1,8 százalékot ért el.

A poszt így betöltetlen marad jövő tavaszig, mert a rendes választásokig hátralévő idő nem elegendő egy újabb voksolás kiírására és lebonyolítására, a választások évében pedig nem lehet időközi választást tartani. A Baranya megyei a 3-as számú választókerületben azért kellett időközi választást tartani, mert a 2006 nyarán balesetet szenvedett, azóta kómában fekvő Toller László korábbi polgármestert a bíróság cselekvőképtelennek nyilvánította, így megszűnt a parlamenti mandátuma is.

Júniusban tartottak már időközi országgyűlési képviselő-választást, akkor az alacsony részvétel miatt mindkét forduló érvénytelen volt. A második választás első fordulóját október 4-ére írták ki, de a voksolás akkor is érvénytelen lett, mivel a választópolgároknak csak 14,2 százaléka ment el szavazni.