Aggódó francia cégvezetők kérdezték Bajnait a pécsi vízművitáról

Vágólapra másolva!
Miközben Bajnai Gordon kormányfőt Párizsban aggódó francia befektetők kérdezték a pécsi vízművet üzemeltető, részben francia cég elmozdításáról, számonkérő nyílt levelett intézett a pécsi polgármesterhez a társaság magyarországi igazgatója, és visszavették az önkormányzat által korábban elfoglalt ügyfélszolgálati irodáját. A önkormányzat cége ezután bejelentette: Pécs feljelentést tesz a korábbi társaság vezetői ellen.
Vágólapra másolva!

Közvetítést ajánlott a pécsi vízmű ügyében Bajnai Gordon miniszterelnök a Suez Environnement francia vezetőivel Párizsban folytatott hétfői megbeszélésén. "Jogi eszközeink nincsenek, de amennyiben félreértésekről és nem tudatos akcióról van szó, a félreértések elsimításában ajánlottam segítséget" - közölte a kormányfő a megbeszélést követően.

Bajnai szerint a francia nagyvállalkozókkal folytatott munkareggelijén sokan rákérdeztek a helyzetre: "minden befektető érdeklődve figyeli azt, hogy milyen üzeneteket küld ez az ellenzéki vezetésű önkormányzat arról, hogy ő hogyan képzeli a jövőt Magyarországon", arról hogy "milyen módon bánik a befektetőkkel és nyilván következtetéseket vonnak le belőle". Magyarországnak az az érdeke, hogy megüzenjük, ez egy egyszeri eset, amelyet remélhetőleg rendezni tudunk - mondta a miniszterelnök.

Nyílt levél és visszavett iroda

"Miért kockáztatja a társaságot éjszaka, erőszakkal és törvénytelenül elfoglalva, amikor az amúgy is ellenőrzése alatt áll?" - többek között ezt kérdezi Páva Zsolt pécsi polgármestertől a Pécsi Vízmű Zrt. francia tulajdonosa hétfőn közzétett nyílt levelében. Csorba Zoltán, a Suez Environnement Hungária ügyvezető igazgatója szerint az önkormányzat 50,05 százalékos tulajdonrésszel rendelkezik a Pécsi Vízmű Zrt.-ben, vagyis ellenőrzést gyakorol felette.

Csorba ezen kívül négy kérdésben kéri számon Páva Zsolttól, hogy miért kockáztat. Az igazgató szerint Páva Zsolt a vízmű elfoglalásával kockára tette a közegészséget és a vízellátást - mivel engedély nélkül, törvénysértően üzemel az új üzemeltető -, a folyamatosan továbbképzett, nagy értéket jelentő munkaerőt, a szolgáltatás minőségét - mivel leállították a beruházásokat, illetve az ország hírnevét.

Hétfő reggel a korábbi szolgáltató, a Pécsi Vízmű Zrt. visszavette az ellenőrzést a vízmű Nagy Lajos király úti ügyfélszolgálati irodája felett - közölte az MTI-vel a társaság szóvivője. Azt mondta: nem az ügyfélszolgálati iroda visszafoglalásáról van szó, hanem arról, hogy a Pécsi Vízmű Zrt. visszavette jogos tulajdonát. Az ügyfélszolgálati iroda más helyszínen működik, mint az önkormányzat által korábban szintén ellenőrzés alá vont vízműépület. Az iroda bejárati ajtajára kifüggesztett papíron az ügyfeleket arról tájékoztatják, hogy az ügyfélfogadás átmenetileg szünetel. Az ügyintézésre várakozók felháborodva és tanácstalanul hagyták el a helyszínt.

Pécs feljelentést tesz

"Felháborító, arcátlan és igaztalan médiabohóckodást folytatnak a Suez magyarországi képviselői" - reagált Winkler Tamás, a Tettye Forrásház Zrt. vezérigazgatója a vízművita hétfői fejleményeire. Az igazgató szerint a korábbi szolgáltató francia tulajdonosának hazai képviselőit csak a profit érdekli, és törvénytelen eszközökkel építettek cégbirodalmat, és számzilliókat szivattyúztak ki a pécsiek zsebéből. Winkler közölte, kedden újabb részleteket tesznek közzé a cég vezetőinek törvényellenes tevékenységéről, és bütetőfeljelentést is tesznek sikkasztás, csalás, pénzmosás, okirathamisítás, és adócsalás miatt.

Az önkormányzat két hete vonta ellenőrzése alá a vízmű épületét, amelyből kizárták a részben a francia Suez Environnement tulajdonában lévő Pécsi Vízmű Zrt. vezetőit. A város közgyűlése ugyanis egy új céggel, a Tettye Forrásház Zrt.-vel akarja üzemeltetni a vízi közműveket. Az önkormányzat korábban vissza akarta vásárolni az üzemeltető céget a franciáktól, de nem tudtak határidőre megegyezni a részvénypakett visszavásárlásáról. Páva annak ellenére csapott le a vízműre, hogy azt az ő korábbi polgármestersége alatt privatizálták, és előre számolt azzal is, hogy emiatt többmilliárdos kártérítésre kötelezhetik a várost. A történtek miatt mindkét fél bírósághoz fordult. (Az ügy hátteréről ebben a cikkben olvashat bővebben.)