Kedden döntenek a monoki szociális kártyáról

Vágólapra másolva!
A monoki képviselőtestület kedden tárgyalja a szociális kártya bevezetéséről szóló rendeletet. A szocális minisztérium államtitkára az Alkotmánybírósághoz fordul, ha elfogadják a rendeletet.
Vágólapra másolva!

Kedden tárgyalja a szociális kártya ügyét a monoki képviselőtestület - írja a Népszabadság. A lap szerint ha csak azokat a tételeket utalnák a kártyára, melyeket az önkormányzat saját költségvetéséből fizet, az valószínűleg nem lenne alkotmányellenes - mivel azonban a monoki önkormányzat saját hatáskörben csak ezer és ötezer forint közötti segélyeket oszt ki, valószínűleg nem csak erről a tételről van szó. A tízfős képviselőtestületből hat igen szavazatra van szükség a rendelet elfogadásához, a Népszabadság szerint ez összejöhet mert csak négyen ellenzik a kártyát. A lap szerint Kovarik Erzsébet, a szociális minisztérium államtitkára az Alkotmánybírósághoz fordul, ha elfogadják a rendeletet.

A kártya bevezetése ellen az Újkorcsoport nevű civil szervezet Szabó Máté ombudsmanhoz fordult, a tiltakozást aláírta többek között Ferge Zsuzsa szociológus is. Szabó szerint a kártya alkotmányosságát azonban csak akkor lehet vizsgálni, ha megszületik az önkormányzat rendelete - írja a Népszabadság. A csoport aláírásokat gyűjtott Monokon a kártya ellen, az ezernyolcszáz fős településen 225-en írták alá a tiltakozást.

A monoki szociális kártya lényege, hogy a szociális segély egy számlára érkezne, felhasználni a kártya segítségével lehetne, csak szerződéses elfogadóhelyeken. Szepessy Zsolt polgármester szerint így lehet kontrollálni a rászorulók pénzköltését. "Azért én nem akarok dolgozni, és egy adóforintot sem vagyok hajlandó fizetni, hogy valaki az általam befizetett adóból felvett segélyt vigye a kocsmába, vigye a játékgépbe, adja oda az uzsorásnak és költse cigarettára" - mondta Szepessy Zsolt.