Tíz izzasztó budapesti küzdelemre készül az MSZP

Vágólapra másolva!
Már megvannak az MSZP budapesti kampányához használt jelszavak, plakátok első változatai, és a párt a múlt hét végén megkezdte a jelöltek felkészítését is az országgyűlési választási kampányra. Az MSZP stratégiájának lényege: minél jobban különbözni az SZDSZ-től, és kiemelni, hogy mit köszönhet Budapest az MSZP-nek a párt szerint. Azzal számolnak, hogy a fővárosban 8-10 körzetben lesz vérre menő harc a Fidesszel.
Vágólapra másolva!

Az MSZP vezetősége a múlt hét végén Galyatetőn ismertette először a párt budapesti szervezetével, hogy milyen kampánnyal készülnek a következő országgyűlési választásokra. Molnár Zsolt, az MSZP budapesti kampányfőnöke az [origo]-nak azt mondta: a szűkebb pártvezetés már többször egyeztetett a kampányról, a fővárosi szervezetet azonban hétvégén tájékozatták először.

A tanácskozást három nappal az után tartották, hogy az MSZP kedden felmondta az SZDSZ-szel kötött fővárosi koalíciót, és ezzel véget vetett a két párt 15 éve tartó fővárosi együttműködésének. A szakításhoz hozzájárult, hogy a BKV végkielégítési botrányai miatt tovább csökkent az MSZP népszerűsége, az SZDSZ pedig a múlt hétfőn több szocialista javaslatot leszavazott a fővárosi közgyűlésben. (A szakítás forgatókönyvét itt olvashatja el.)

Még csak embrió

A hétvégi, zárt ajtók mögött tartott tanácskozáson az MSZP budapesti képviselőjelöltjei, kampányfőnökei, valamint a budapesti elnökség volt jelen. A kampány részleteiről többek Szekeres Imre elnökhelyettes, Gál J. Zoltán, a párt EP-kampányának igazgatója, illetve Szigetvári Viktor, a miniszterelnök kabinetfőnöke tartott előadásokat. A rendezvényen jelen volt Lendvai Ildikó pártelnök, illetve Ficsor Ádám korábbi titkosszolgálati miniszter is. A budapesti kampányfőnök szerint Gál a médiáról, Szigetvári pedig az országos stratégiáról beszélt. Részleteket egyikük sem kívánt elárulni.

"Egyelőre embriókorszakban van az egész, az ötletelés folyik" - fogalmazott az [origo]-nak Molnár. A tanácskozáson jelen lévő Horváth Csaba - parlamenti képviselő és a fővárosi közgyűlés tagja - ezzel szemben azt mondta: a kampányfelkészítő tanácskozáson a párt vezetése konkrét plakát-, és szórólapterveket is bemutatott, valamint szlogenekkel is előálltak. Burány Sándor, az MSZP budapesti elnöke szerint a választási plakátok típusáról és a kampánykezdés időpontjáról is egyeztettek. A menetrendről, a szlogenekről egyik politikus sem akart részleteket elárulni arra hivatkozva, hogy azok egyelőre nem nyilvánosak.

Horváth Csaba szerint azonban a budapesti szocialista kampány várhatóan két részből fog állni: először azokat a sikereket mutatják be, amelyeket a szocialista kormányzásnak köszönhet az ország, később pedig a párt jövőképét próbálják felvázolni. A sikerekre való koncentrálás lesz a fő mondanivaló Steiner Pál fővárosi frakcióvezető és Molnár Zsolt szerint is. A budapesti kampányfőnök példaként említette, hogy a Hungária körútról kitiltották a kamionokat, folytatták a budapesti körgyűrű építését, fejlesztették a kerékpárutakat, felújítottak több Duna-hidat, illetve megkezdték a 4-es metró építését.

Különbözni az SZDSZ-től

A kampányfőnök szerint az eredmények a MSZP-SZDSZ koalíciónak köszönhetők, a kampány során azonban megpróbálják kihangsúlyozni, hogy a közös eredményekből melyek azok, amelyeket az MSZP ért el. A választásokig hátralevő időszakban az MSZP arra fog törekedni, hogy az SZDSZ-től megkülönböztesse magát. Erre utalt az is, hogy MSZP hétfőn kezdeményezte a fővárosi közgyűlés rendkívüli ülésének összehívását, amelyen ismét napirendre akarták venni a fővárosi cégek átláthatóságáról szóló javaslataikat. (Erről itt olvashat részletesen.)

A választásokig hátralévő időszakban várhatón több a hétvégihez hasonló rendezvényt is tartanak majd a szocialisták, de - Molnár szerint - a vezetőség az egyéni képviselőjelöltekkel is egyeztet majd. A hétvégi felkészítésen ugyanis a jelöltekkel még nem beszélgettek el külön-külön, Burány szerint csak egy-két érdekesebb kerületet vizsgáltak meg részletesebben. Arról nem akart beszélni Molnár, hogy a jelöltekkel miről beszélgetnek majd, illetve, hogy ezek a megbeszélések mikor kezdődnek el.

Horváth szerint az egyéni jelöltek felkészítése ugyanúgy zajlik majd, ahogy a korábbi választások előtt is, számba veszik, melyek a biztos, a billegő, illetve a nem biztos választókörzetek. Az MSZP által biztosan megszerezhetőnek ítélt körzetekre nem fordítanak az átlagosnál nagyobb figyelmet, a billegőkre - vagyis ahol korábban már nyert az MSZP és a Fidesz is - azonban sokkal jobban koncentrálnak majd. Horváth szerint a főváros 32 választókerületéből 10-12, Molnár szerint pedig 8-10 lehet a billegő körzetek száma. A 2006-os parlamenti választások eredményei alapján az I., a II., az V., a VI., a IX, a XI., a XII., és a XVI. kerületben volt olyan körzet, hogy az MSZP és a Fidesz jelöltjei között 10 százaléknál kisebb volt a különbség.

Hagyó újra nekimegy Pokorninak

Az MSZP-től elkértük azt a listát, amely tartalmazza, hogy kiket indít a párt a főváros 32 egyéni választókerületében. Az egyelőre nem teljes listán több érdekes név szerepel (a listát a cikk végén találja). Várhatóan a XII. kerületben indul például Hagyó Miklós korábbi MSZP-s főpolgármester-helyettes, aki a BKV-botrány alatt mondott le a cég felügyeletéről. Budapesten lesz jelölt Budai Bernadett korábbi kormányszóvivő, Komássy Ákos, Medgyessy Péter egykori miniszterelnök személyi titkára.

A Fidesz egyéniben valószínűleg a párt választókerületi elnökeit indítja el, a párt vezetői szeptember végén kezdték el meghallgatásukat. (Erről szóló cikkünket itt találja.) A Fidesz honlapján irányítószám alapján kikereshető, hogy kik a párt választókerületi elnökei. Ez alapján lesz pár érdekes párharc a fővárosban.

Az V. kerületben a szocialista Steiner Pál kihívója Rogán Antal V. kerületi fideszes polgármester lehet. Rogánt 2006-ban 11 százalékkal verte meg az SZDSZ-es Pető Iván. Nehéz feladatot kap Budai Bernadett a IX. kerületben, vele szemben a Fidesz Bácskai János indíthatja el, de itt négy éve sem tudtak nyerni a szocialisták, akkor Gegesy Ferenc korábbi SZDSZ-es polgármester nyert. Hagyó Miklós újra Pokorni Zoltán XII. kerületi fideszes polgármesterrel csaphat össze (2006-ban 9 százalékkal nyert Pokorni).

Az MSZP fővárosi kampányfőnöke szerint a fővárosnak annyiban lesz jelentősége a kampány során, hogy az országos kampány hívószavai Budapesten csapódnak majd le, ráadásul, ami Budapesten történik, az rendszerint megjelenik az országos médiában is. Nyakó István, az MSZP szóvivője az [origo]-nak azt mondta: a párt többi megyei szervezete is tartani fog a budapestihez hasonló kampányfelkészítő rendezvényeket. A szóvivő szerint ezeken várhatóan a pártvezetőség vagy a párt szakértői - például Szigetvári - beszélgetnek majd az egyéni jelöltekkel.

Az MSZP fővárosi egyéni választókerületi jelöltjei:

1.

I-II. ker

Dr. Molnár Zsolt

2.

II. ker

Horváth Csaba

3.

III. ker

Orosz Sándor

4.

III. ker

Kiss László

5.

IV. ker

Csizmár Gábor

6.

IV-XV. ker

Kiss Péter

7.

V-XIII. ker

Dr. Steiner Pál

8.

VI. ker

nem tudjuk

9.

VII. ker

Dr. Kispál Tibor

10.

VII-VIII. ker

Dr. Szabó Zoltán

11.

VIII. ker

Komássy Ákos

12.

IX. ker

Budai Bernadett

13.

IX-XX. ker

Pál Tibor

14.

X. ker

Arató Gergely

15.

XI. ker

Szabó Vilmos

16.

XI. ker

Molnár Gyula

17.

XI. ker

Dr. Józsa István

18.

XII. ker

Hagyó Miklós

19.

XIII. ker

Dr. Szanyi Tibor

20.

XIII. ker

Dr. Tóth József

21.

XIV. ker

Dr. Bárándy Gergely

22.

XIV. ker

Tóth Csaba

23.

XV. ker

nem tudjuk

24.

XVI. ker

Dr. Vidorné Dr. Szabó Györgyi

25.

XVII. ker

Alexa György

26.

X-XVIII. ker

Simon Gábor

27.

XVIII. ker

Dr. Mester László

28.

XIX. ker

Burány Sándor

29.

XX-XXIII. ker

Dr. Hiller István

30.

XXI. ker

Dr. Avarkeszi Dezső

31.

XXI. ker

Podolák György

32.

XXII. ker

Lendvai Ildikó