Akár reggel hatig is nyitva tarthatnak a terézvárosi szórakozóhelyek, ha a lakók több mint ötven százaléka beleegyezik, döntött a kerületi képviselő-testület.

A lakók több mint ötven százalékának a hozzájárulásával akár reggel 6 óráig is nyitva tarthatnak a VI. kerületi üzletek, szórakozóhelyek és vendéglátóipari egységek - közölte Hatvani Csaba (MSZP) alpolgármester.

A csütörtöki képviselő-testületi ülésen elfogadott módosítás november 1-jén lép hatályba. Korábban a kerületi rendelet értelmében a vendéglők legfeljebb hajnali 1 óráig tarthattak nyitva. A képviselő-testület elfogadta azt a módosítást is, amely szerint azok a vendéglátóipari egységek, amelyek ellen az elmúlt egy évben nem érkezett panasz, november 1-je után - a szükséges engedélyek birtokában - reggel 6 óráig tarthatnak nyitva, s ehhez nem kell a lakók hozzájárulása.

Az engedély azonban visszavonható, ha a lakók minimum 60 százaléka írásos formában panaszt tesz az adott vendéglő ellen. Elfogadták azt a rendelkezést is, amely szerint üzemeltetőváltás esetén az új üzemeltetőnek az eltérő nyitva tartási engedélyt újra kérnie kell.

A szeptember elsejével életbe lépett terézvárosi szabályozás értelmében este 10 és reggel 6 óra között nem tarthattak nyitva a kerületi szórakozóhelyek. A lakók legalább kétharmadának a hozzájárulásával a nyitva tartási idő maximum éjjel 1 óráig kitolható volt. A rendelet ellen számos civil tiltakozást tartottak.