Vágólapra másolva!
Elkezdődött az olaszliszkai gyilkosság másodfokú tárgyalása Debrecenben, ahol olyan sokan voltak kiváncsiak a perre, hogy az aulában kellett tartani a tárgyalást. Az elmeorvos-szakértők ismét beszámíthatónak találták a vádlottakat. Egy levelet is elfogtak a börtönben, melyben az egyik vádlott a többieket vádolja a gyilkosság elkövetésével. Korábban mind a nyolc vádlottat 10-30 év börtönre ítélték első fokon, az ügyész most további súlyosbítást kér, a vádlottak pedig a büntetések enyhítését.
Vágólapra másolva!

Hétfőn délelőtt elkezdődött az olaszliszkai gyilkosság másodfokú tárgyalása a Debreceni Ítélőtáblán. A nagy érdeklődés miatt a tárgyalást a bíróság épületének aulájában tartják, komoly rendőrségi biztosítás mellett. Az érdeklődők - sokan a debreceni jogi kar hallgatói - az MTI szerint a reptéri biztonsági ellenőrzésekhez hasonló átvizsgálás után mehettek be az épületbe, ahová a megbilincselt vádlottakat - H. Dezsőt és társait - vezetőszíjon kísérték be. Az aulában ott vannak a Hajdú-Bihar megyei rendőrség kommandósai is.

A tárgyalás az elsőfokú ítélet ismertetésével kezdődött: a Borsod megyei bíróság mind a nyolc vádlottat bűnösnek találta társtettesként, különös kegyetlenséggel elkövetett gyilkosság miatt. Szögi Lajos tiszavasvári tanárt 2006. október 15-én a gyermekei szeme láttára verték agyon Olaszliszkán, miután a férfi autójával elsodort egy az út mellett haladó kislányt. A különös kegyetlenséggel elkövetett emberöléssel nyolc embert vádoltak. Az autóval elsodort lány egyébként a baleset során nem sérült meg, csupán az árokba esett.

A tárgyalás hétfő délután igazságügyi elmeorvos-szakértői vélemények ismertetésével folytatódott. Meghallgatásukra azért volt szükség, mert a vádlottak családjában még 1994-ben történt egy hasonló baleset, amikor egy lányt halálos közúti baleset ért, elgázolták.

A védők elsősorban arról kérdeztek, hogy a vádlottak kóros indulat hatására követhették-e el a cselekményt, illetve fennállhatott-e az úgynevezett "rövidzárlati cselekmény" esete. Ennek azért van jelentősége, mert így esetlegesen felmerülhetne az erős felindulásban elkövetett emberölés lehetősége, amelyet a törvény is enyhébb megítélésben részesít. A szakértők - fenntartva korábbi véleményüket -, ezeket a lehetőségeket gyakorlatilag kizárták.

Levél a feleségnek

A tárgyalás végén Balla Lajos tanácsvezető bíró felolvasott egy, a börtönben elfogott levelet, amelyet az első fokon életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélt id. H. Dezső a cellatársa közvetítésével próbált ötödrendű vádlott feleségének eljuttatni. Cellatársa azonban átadta a levelet az egyik börtönőrnek, a börtön parancsnoka pedig eljuttatta azt a bírónak.

A levélben id. H. Dezső másokat vádol a gyilkosság elkövetésével, és azt írja a feleségének: "ne te szenvedj másokért", ő maga pedig sokallja a "30 évet egy pofonért". Kitér arra, hogy bár valamennyi vádlott családtag, ki kell derülnie az igazságnak. Arról ír például, hogy a hetedrendű vádlott, J. Gusztáv "véres ruháját" elégették.

A levéllel kapcsolatban a bíróságon sem írója, sem címzettje, sem a vádlottak többsége nem kívánt semmit közölni, és kérdésre sem voltak hajlandóak válaszolni. A levélben megvádoltak közölték: "olyan nem történt, ami a levélben van".

A kislány apját életfogytiglani börtönre, öt további vádlottat - köztük az elsodort kislány anyját és egyik bátyját - 15 év börtönre, két fiatalkorú vádlottat pedig 10 év fiatalkorúak börtönében letöltendő börtönre ítélte az elsőfokú bíróság. Az ítélet azért nem lett jogerős, mert az ügyész súlyosbításért, a vádlottak védői pedig az ítélet enyhítéséért fellebbeztek.

Az ügyészség továbbra is súlyosítást indítványoz, négy vádlott tekintetében életfogytig tartó szabadságvesztés kiszabását, míg egy vádlott esetében a büntetésének a súlyosítását kérték. A védelem felmentésért, enyhítésért, illetve az elsőfokú ítélet hatályon kívül helyezése érdekében jelentett be fellebbezést. A Debreceni Ítélőtábla kedden a bűncselekmény helyszínén, Olaszliszkán kihelyezett tárgyalást tart.

A bízonyítási indítványaikon sem a vádlottak védői, sem a vádat képviselő fellebbviteli főügyész nem akartak változtatni a másodfokú tárgyaláson. Ezekről még hétfőn dönt az ítélőtábla, az ügyben azonban legkorábban november 6-án születhet ítélet.