Szülői engedély kell a gyerekek H1N1-oltásához

Vágólapra másolva!
Csak a szülő beleegyezése esetén olják be az óvodákban és iskolákban a gyerekeket. Az erről szóló leveleket az őszi szünet után kezik el postázni. Az ÁNTSZ közben újabb jogi eljárást kezdeményez, mert állítólag azt terjesztik, a szolgálat vezetői nem is oltatták be magukat a H1N1 vírus ellen.
Vágólapra másolva!

Az iskolai őszi szünet után, jövő héttől postázzák az óvodák és az általános iskolák azokat a leveleket, amelyekben a szülők hozzájárulhatnak ahhoz, hogy gyermeküket az intézményekben beoltsák az új típusú influenza ellen - mondta a Független Hírügynökségnek hétfőn Falus Ferenc országos tisztifőorvos. Az iskolaorvosok csak ennek a hozzájárulásnak a birtokában adják be novembertől a 14 éves korig minden gyermeknek ingyen járó vakcinát.

Falus szerint nemcsak az óvodások és általános iskolások kaphatják meg ingyen az intézményekben a H1N1 elleni oltást, hanem a velük szoros kapcsolatban lévő iskolai dolgozók, pedagógusok is. Magát az oltást valószínűleg egyszerre, egy napon kapják meg mindazok a gyerekek, akiknek van szülői hozzájárulásuk. Azok a szülők, akik nem szeretnék, hogy az óvodában vagy iskolában oltsák be gyermeküket, felkereshetik a házi gyermekorvosukat is, ott is ingyen kaphatják meg a vakcinát.

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) hétfőn közleményben utasította vissza azt a médiában megjelent vádat, hogy a szolgálat vezetői hazudtak, és október 14-én - a tévékamerák előtt - nem oltatták be magukat az újinfluenza ellen. Az ÁNTSZ jogi eljárást kezdeményez, mert szerintük a hamis hír súlyosan sérti a szolgálatot, a beoltottakat és az orvosokat, valamint az eseményen résztvevő sajtó szavahihetőségét.