Egymásra mutogatnak az olaszliszkai vádlottak

2009.10.28. 19:46

Eredménytelenek voltak a szembesítések az olaszliszkai gyilkosság perének szerdai tárgyalásán. A nyolc vádlott egymásra mutogat, bár egyikük beismerte, hogy belerúgott a földön fekvő tanárba. A tárgyaláson megjelent a korábban elsodort lány is. A szakértő szerint az agyonvert Szögi Lajos autója álló helyzetben sérült meg.

Minden szembesítés eredménytelen volt az olaszliszkai emberölés ügyében indult per szerdai tárgyalásán a másodfokon eljáró Debreceni Ítélőtáblán. A vádlottak nyilatkozataikban többnyire egymást vádolták a bűncselekménnyel.

Szögi Lajos tiszavasvári tanárt a gyermekei szeme láttára verték agyon 2006. október 15-én a Borsod megyei Olaszliszkán, miután a feltételezések szerint elsodort egy kislányt, aki árokba esett, de nem sérült meg. Az ügyben nyolc ember ellen emeltek vádat. A táblabíróság zsúfolásig megtelt aulájában szerdán is kommandósok biztosították a helyszínt.

A tárgyaláson meghallgatott igazságügyi műszaki szakértő azt mondta: Szögi Lajos autójának sérülései álló helyzetben keletkeztek. A jobb oldali visszapillantó tükör sérülése nem származhatott a gyerekkel történő ütközésből.

A Balla Lajos bíró vezette büntetőtanács a tárgyalás harmadik napjára tanúként beidézte a 15. éves H. Kittit, akit annak idején a feltételezések szerint elsodort a tiszavasvári tanár a kocsijával. H. Kitti nem tett vallomást a tárgyaláson, élve azzal a jogával, hogy megtagadhatja a vallomástételt, ha a vádlottak között hozzátartozója van. A bíró kérdésére a lány felsorolta, hogy a vádlottak között van az anyja, az apja, két testvére, két unokatestvére és két távolabbi rokona.

Senki sem vállalja a felelősséget

Balla Lajos bíró délután ismertette a vádlottak által a keddi olaszliszkai kihelyezett tárgyaláson tett nyilatkozatokat. A vádlottak saját szerepüket jelentéktelennek feltüntetve egymást vádolták a gyilkossággal. Az első fokon életfogytiglani fegyházbüntetésre ítélt másodrendű vádlott, id. H. Dezső (Kitti apja) azt mondta, ő csupán egyetlen pofont adott Szögi Lajosnak, majd bement a házba a lányát megnézni, és amikor visszament, a tanár már a földön feküdt.

Fia, az elsőrendű vádlott ifj. H. Dezső korábbi vallomását fenntartva közölte: F. György és J. Gusztáv hatod- és hetedrendű vádlottak voltak az elkövetők, míg öccse, ifj. H. Krisztián nyolcadrendű vádlott ott sem volt a helyszínen. Szerinte F. György és J. Gusztáv megfenyegette, hogy neki és az öccsének kell "elvinnie a balhét", mert még fiatalok, nem voltak büntetve, így "kevesebbet kapnak". Az érintettek ezt cáfolták, de a szembesítések nem vezettek eredményre.

A harmadrendű vádlott, Sz. András valamennyi vádlott-társának feltette a tárgyaláson azt a kérdést, hogy szerintük ő bántotta-e a sértettet. Mindenki úgy reagált, hogy nem látta vagy nem bántotta. A vádlott kijelentette, hogy azért vállalta magára korábban a gyilkosságot, hogy mentse öccsét, a negyedrendű vádlott, fiatalkorú Sz. Gergőt, aki - mint mondta - egyszer belerúgott a már vérben fekvő Szögi Lajosba. Ő is J. Gusztávot mondta elkövetőnek és még további négy embert, akiket viszont nem nevezett meg.

Sz. Gergő ezután azt mondta: "végig nem mondott igazat" az eljárás során, szerinte J. Gusztáv és ifj. H. Dezső volt az elkövető, de elismerte, fejbe rúgta ő is a földön fekvő, vérző sértettet. Döbbent csend volt a zsúfolásig telt teremben, amikor a bíró erre reagálva megkérdezte: "Földön fekvő, vérző embert miért kell fejbe rúgni?".

J. Gusztáv a tárgyaláson a vádakat hallva kijelentette: "nem bántottam senkit". Kérte, hogy vessék alá hazugságvizsgálatnak. A tárgyalás végén Balla Lajos bíró közölte: megtiltotta a vádlottak telefonbeszélgetését, a vádlottak csomagot sem kaphatnak az eljárás idején. A tárgyalás csütörtökön délelőtt folytatódik a Debreceni Ítélőtáblán.

KAPCSOLÓDÓ CIKK