Őssejtügy: Szabadlábra helyezik Baltaytis professzort

Vágólapra másolva!
Megszüntették Yuliy Baltaytis, az őssejtügyben gyanúsított ukrán-amerikai orvos fogvatartását, csütörtöktől házi őrizetbe kerül a professzor. Az ügyész fellebbezett a döntés ellen.
Vágólapra másolva!

Védői indítványra a bíróság szerdán megszüntette az úgynevezett őssejtügy miatt nyár közepén letartóztatott ukrán-amerikai Yuliy Baltaytis professzor fogva tartását, és elrendelte a házi őrizetét - közölte a Népszabadság internetes kiadása. A döntés nem jogerős, az ügyészség fellebbezett. Holló Gábor, Balaytis ügyvédje elmondta, hogy a fellebbezésnek nincs halasztó hatálya, ezért a professzort csütörtökön szabadlábra helyezik - írták.

Az ügyben a Nemzeti Nyomozó Iroda emberi test tiltott felhasználása miatt folytat eljárást. A gyanú szerint egy őssejtkutató labor és egy magánklinika szervezésében végeztek őssejtkezeléseket 2007-től, anyagi ellenszolgáltatás fejében. Az érintettek egy-egy kezelésért általában 25 ezer amerikai dollárt vagy 5 millió forintot fizettek. A rendőrség szerint a gyanúsítottak több helyszínen is végeztek illegális őssejtkezelést, miközben az ezt alkalmazó cégnek csak őssejt tárolására volt engedélye, értékesítésre és beültetésre nem.

A gyanú szerint őssejtkezeléseket végző Baltaytis professzor és a kezelésekhez szükséges dózisokat elkészítő ukrán nő, Natalia K. július vége óta volt előzetes letartóztatásban. Az [origo] további cikkeit az őssejtügyről itt olvashatja.