Régóta visszafogott jómódban él Kolompár Orbán, az Országos Cigány Önkormányzat elnöke, de az utóbbi néhány évben egy üdülőnegyedben lévő ingatlannal és egy E osztályos Mercedesszel is gyarapodott a vagyona. Ez a roma vezető vagyonnyilatkozataiból derül ki, amelyeket az [origo] az után kért ki, hogy az ügyészség három gazdasági bűncselekmény miatt is vádat emelt ellene. Kolompár nem válaszol a vagyonával kapcsolatos kérdésekre, így nem teljesen világos, pontosan hogyan is tett szert új értékeire.

Kisvárosokban és falvakban megszokott kertes családi házak sorakoznak egymás mellett abban a Kiskunmajsa szélén fekvő utcában, ahol Kolompár Orbán lakik családjával. A magyarországi cigány kisebbség első számú vezetőjének háza kívülről tágasnak tűnik, és egy rendezett zöld udvar és kocsibeálló is tartozik hozzá. "A kisebbség viszonylatában biztosan a jobb módúak közé tartozik" - fogalmazott egy névtelenséget kérő helyi politikus, utalva arra, hogy az Országos Cigány Önkormányzat elnöke nem nevezhető gazdagnak ugyan, de nem is a roma lakosság nagy részét sújtó szegénységben él.

A helyi politikus hozzátette, hogy Kolompár kifejezetten szegény családból származik, így mindent saját magának kellett megteremtenie. Az 1963-as születésű Kolompár önéletrajza szerint földmérői végzettséggel rendelkezik, a nyolcvanas évek közepén munkavezetőként kezdett dolgozni, és a helyi politikus szerint később vállalkozóként is főként építési munkákat végzett. Önéletrajzából kiderül, hogy már a kilencvenes évek elején beszállt a helyi politikába, 1994 óta tagja a kiskunmajsai önkormányzatnak, az OCÖ élére pedig 2003-ban került.

Vádak és tagadások

Kolompárnak helyi képviselőként évről évre nyilatkoznia kell vagyonának alakulásáról, a kiskunmajsai önkormányzat azonban egy minisztériumi állásfoglalásra hivatkozva csak a mostani, 2006-ban kezdődött ciklusban leadott bevallásokba engedett betekintést, és az OCÖ-elnök sem járult hozzá a korábbiak kiadásához. Így csak a 2006 novembere és 2009 januárja között leadott dokumentumokat nézhettük meg.

A nyilatkozatokat az [origo] az után kérte ki, hogy Bács-Kiskun Megyei Főügyészség október elején közölte, vádat emelt Kolompár és öt társa ellen, mert a hatóságok szerint összesen 145,5 millió forintos visszaélést követtek el egy főként uniós forrásokból finanszírozott munkaügyi pályázaton (erről részletek ebben a cikkünkben). Ez már a harmadik folyamatban lévő büntetőügy az OCÖ-elnök ellen, a Kecskeméti Városi Ügyészség szintén egy pályázat miatt emelt ellene vádat (a vád szerint nem tudott elszámolni 7,2 millió forinttal), a Fővárosi Főügyészség pedig sikkasztással és számviteli rend megsértésével vádolja.

Kolompár közleményben tagadta, hogy bármilyen törvénytelenséget követett volna el, azt pedig az ügyészség sem állítja, hogy az állítólagos pályázati visszaélések során felvett pénzek az OCÖ-elnök zsebében kötöttek volna ki. A 145,5 millió forintos ügyet vizsgáló Bács-Kiskun Megyei Főügyészség vezetője, Nánási László korábban az [origo]-nak elmondta, a nyomozás nem tudta kideríteni, hogy mi lett a szerintük jogosulatlanul felvett pénz sorsa, csak annyit tudtak megállapítani, "se híre, se hamva nem volt annak, hogy a pénzt arra használták, amire kellett volna".

Általános költségtérítést is kap

Kolompár vagyonnyilatkozatokból az derül ki, hogy már az előtt is rendelkezett vagyontárgyainak jelentős részével, hogy 2003-ban OCÖ-elnökké választották. A családi házat 1985-ben építette, majd 1997-ben részben öröklés, részben építkezés révén a tulajdonába került egy újabb ingatlan, amelyet az egyik nyilatkozat szerint lakásként, presszóként és élelmiszerboltként használnak.

Bár Kolompár tulajdonos három cégben is, ezek közül csak egyből származik jövedelme: A Cigányság Foglalkoztatásáért Kht. ügyvezetőjeként kap havi bruttó 120 ezer forintot. Kiskunmajsai képviselőként havi bruttó 93 ezer forintos, helyi kisebbségi képviselőként pedig további havi bruttó 40 ezer forintos tiszteletdíjban is részesül. Fő jövedelmét az OCÖ-elnökség jelenti, amelyért 2006 óta havonta bruttó 350 ezer forintot vesz fel, igaz, ez a 2008 elején leadott vagyonnyilatkozat szerint időközben kiegészült havi 200 ezer forint "általános költségtérítés"-sel. Szerettük volna megtudni, hogy Kolompár milyen költségeket fedez ebből, illetve, hogy ezen felül vannak-e olyan kiadásai, amelyeket számla ellenében fedez számára az OCÖ, de hétfőn írásban elküldött kérdéseinkre - az elnöki titkárság kezdeti ígéretei ellenére - nem kaptunk választ.

A vagyonnyilatkozatokból az derül ki, hogy Kolompár 2007-ben szánta el magát nagyobb kiadásokra. A 2002 óta lízingelt Ford Mondeo mellett például szintén lízingelni kezdett egy E320-as típusú Mercedest, bár a bevallásban azt nem tüntette fel, hogy milyen évjáratú az autó, mekkora a lízing havi díja, illetve hogy fizetett-e induló összeget, és ha igen, akkor mennyit (egy új E osztályos Mercedes legkevesebb 11 millió forintba kerül a márkakereskedés honlapja szerint). Erről is tettünk fel kérdéseket az OCÖ-elnöknek, de ezekre sem érkezett válasz.

Építkezés az üdülőnegyedben

Nem sikerült megtudni részleteket Kolompártól másik nagyobb 2007-es kiadásáról, egy kiskunmajsai telek megvásárlásáról sem. Az OCÖ-elnök a városhoz közeli üdülőnegyedben vett egy ingatlant, amely a 2008-as és 2009-es nyilatkozatban is egyszerű telekként szerepel, amikor azonban az [origo] munkatársa felkereste a megadott címet, akkor kiderült, hogy azon egy majdnem teljesen kész, ablakokkal, ajtókkal felszerelt kétszintes ház áll. A vagyonnyilatkozatban Kolompár nem tüntette fel a telek vételárát, és miután kérdéseinkre nem válaszolt, így az sem világos, hogy az épülő ház az ő tulajdonában van-e. Két szomszédos nyaraló tulajdonosától annyit sikerült megtudni, hogy időnként szokták látni az építkezésnél az OCÖ-elnököt, az illetékes kiskunhalasi földhivatal nyilvántartásában pedig csak a telek szerepel, a rajta lévő épület adatait még nem regisztrálták.

A bevallásokból kiderül, hogy az elmúlt három évben Kolompár nem vált meg semmilyen komolyabb vagyontárgyától (kivéve egy 1983-as Yamaha robogót, amely a 2006-os nyilatkozatban benne volt, de a 2008-asból már hiányzott), és nem változtak lényegesen megtakarításai sem. 2006-ban volt 500 ezer forint névértékű értékpapírja, ötmillió forint készpénze és 720 ezer forintnyi hitele. A 2008 elején leadott vagyonnyilatkozata szerint már egymillió forintnyi értékpapírral rendelkezett, de készpénzállománya 3,5 millió forintra csökkent, igaz, egy évvel később visszatornázta ötmillióra. Emellett szintén a 2008-as bevallásban szerepel az, hogy a korábbi 720 ezerről 5 millió forintra nőtt a felvett hiteleinek mennyisége, és ugyanez az összeg szerepelt a 2009-es vagyonnyilatkozatában is.

A hitel részben magyarázatot adhat a 2007-es kiadásokra, bár mivel Kolompár nem hajlandó válaszolni sem a Mercedesre, sem a telekre és az azon felépült házra vonatkozó kérdésekre, így a helyzet továbbra sem egyértelmű. Az autóval kapcsolatos költségek függnek az évjárattól, a modell pontos típusától és a lízingkonstrukcióktól, az üdülőkörzetben található ingatlan értékéről pedig csak hozzávetőleges becslések vannak. Egy a saját nyaralóját éppen áruló szomszéd az [origo]-nak azt mondta, hogy az utcában 7 és 13 millió forint között mozognak a piaci árak, bár ezeket lenyomja a kereslet hiánya. Az összehasonlítás alapján történő becslés ráadásul azért is félrevezető lehet, mert az épületek többsége jóval régebbi, mint a Kolompár telkén álló, a többek között külföldről hazatelepült magyarok által lakott környéken talán legmagasabbra épített ház.