Sok-sok szocializmust akar Gyurcsány

Vágólapra másolva!
Autópályákkal és nyugdíjakkal dicsekedett, majd "embertelen" és "gyalázatos" jövőképpel riogatott Gyurcsány Ferenc korábbi miniszterelnök az MSZP jubileumi választmányi ülésén. Az ex-kormányfő, aki április óta nem beszélt sajtónyilvánosság előtt, büszkeségre biztatta párttársait, és keményen beszólt Sólyom László köztársasági elnöknek.
Vágólapra másolva!

Az MSZP vezetéséhez való feltétlen lojalitásra szólította fel a szocialista párt tagjait Gyurcsány Ferenc korábbi miniszterelnök és pártelnök, aki április óta először beszélt sajtónyilvános rendezvényen péntek délután. Gyurcsány lelkesítőnek szánt, de riogatással is megtűzdelt beszédet tartott az MSZP választmányának 200., ünnepi ülésén, és újra meghirdette a pártegység Hiller Istvántól származó alapelvét: "Támogass vagy hallgass!"

Egységes jelen

A párt korábbi elnöke közölte: az MSZP-n belül a választási kampány közeledtével a lojalitás, a közös ügyben való hit, a fegyelem, és a vezetés feltétlen támogatása lehet az egyetlen magatartás. "Nincs itt az ideje egymás közötti vitáknak, külön interjúknak, magamutogatásnak" - mondta, majd hozzátette: egy "polgári Magyarországot szeretne sok-sok szocializmussal".

A szocialista párt eddigi vonala mellett Gyurcsány retorikájába feltűnően sok nemzeti, polgári fordulat került, beszélt többek között a baloldal "nemzeti büszkeségéről, lobogó patriotizmusáról", és arról, hogy az MSZP a "polgári demokrata, szocialista értékek" követője. "Egy modern, erős, polgári világot akarnuk teremteni" - fogalmazott az ex-kormányfő.

Büszke múlt

Gyurcsány arra figyelmeztette párttársait, hogy büszkének kell lenniük a kormányzásuk alatt elért eredményekre. Közölte: a szocialista kormányzás alatt Magyarország 500 km autópályát épített, aminek köszönhetően már "valamennyi országhatárhoz autópályán lehet eljutni". (Ez az állítás nem állja meg a helyét, hiszen az ukrán határig nem visz autópálya, Romániának is csak a Szerbia felőli csücskét közelíti meg sztráda, és Szlovákiának is csak a legnyugatibb határszakasza érhető el az M1-estől).

Azzal is büszkélkedett, hogy a nyugdíjasoknak ma "30 százalékkal több jut a kosarába, mint 2001-ben", illetve hogy "azóta adnak a szegény gyerekeknek enni az általános iskolában, mióta a szocialisták vannak kormányon". Szerinte ezeket az eredményeket a szocialistáknak a kampányban kommunikálniuk kell: "Ha a magyar baloldal nem tudja ezt elmondani a lakótelepen, a gangon, a kocsmában, akkor ki fogja elmondani?" - kérdezte.

Gyurcsány kitért arra is, hogy a szocialista kormányzás a jóléti intézkedésekkel túlköltekezésbe bonyolódott, de szerinte ezért nem kell elnézést kérni. Az, hogy "többet építettek, mint amit lehetett", a volt kormányfő szavai szerint "nem bűn, legfeljebb hiba." "Ne azok szégyelljék magukat, akik odaadták a 13. havi nyugdíjat, aztán egy időre vissza kellett venniük, hanem azok, akik nem adták oda!"-mondta.

Sötét jövő

Gyurcsány fenyegető jövőképet festett az ország elé a szélsőségek megerősödése miatt: víziója szerint olyan világ várhat Magyarországra, amelyben már nem lehet akármilyen újságot olvasni a villamoson, és csak a hatalomhoz hű emberek érezhetik magukat biztonságban. A szélsőségek megerősödésére utalva a volt miniszterelnök arról beszélt, hogy Magyarországon "tort ül a gyalázatos beszéd és a megfélemlítés".

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=S92jB61vbTOQCzy9

A cigányellenes támadásokkal példálózva a politikusok szemére vetette, hogy egyesek "meg se nyikkannak" ezek láttán. "Mocskos dolog lopni egymilliót, de még egyet is. De embertelen és gyalázatos olyan politikát képviselni, ahol arról beszélek, hogy vannak Magyarországon alsóbbrendű, alávaló emberek" - utalt az országban hallható cigányellenes szólamokra.

Sólyom László köztársasági elnököt külön is kiemelte, mint akit "nem tudhatunk magunk között", mert csöndben marad a rasszista események hallatán. Gyurcsány erősen kritizálta az elnököt, amikor azt mondta, hogy Sólyomnak "fontosabb a saját moralitása", mint hogy felemelje a hangját az ilyen helyzetekben, és egyben tartsa a demokratikus nemzeti közösséget.

Gyurcsány szerint Magyarország csalódott, és tele van illúzióvesztéssel, de ettől nem szabad megijedni. A "demokraták" felelősségét hangsúlyozva arról beszélt, hogy "egy követelőző, agresszív, ragadozó hatalom dörömböl", és ha nem reagálnak, akkor "az országban bűnt fognak elkövetni". "Olyasmi készül ebben az országban, amelyet nem egyszerűen baloldaliként, de normális magyar emberként, apaként, utcán járókelő férfiként vissza kell utasítani" - mondta.