Este 8-ig nyitva lesznek a fővárosi temetők a hétvégén

Vágólapra másolva!
Péntektől kezdve egész jövő héten át reggel 7-től este 8-ig tartanak nyitva a fővárosi temetők. Mindenszentek és halottak napja alkalmából a BKV is sűríti a temetőket érintő járatait.
Vágólapra másolva!

Meghosszabbított nyitva tartással várják a megemlékezőket mind a 15 fővárosi köztemetőben a hétvégén, a BKV pedig rendkívüli járatokat indít a sírkertekhez. Mindenszentek és halottak napja miatt nemcsak vasárnap és hétfőn, hanem már szombaton is nagy forgalom várható a temetők környékén országszerte.

A Budapesti Temetkezési Intézet (BTI) Zrt. tájékoztatása szerint a fővárosi köztemetők egész héten reggel 7 órától tartanak nyitva, és péntektől négy napon át este 8 óráig lehet ellátogatni a sírkertekbe.

Szombaton és vasárnap csak a Fiumei úti sírkertbe és az Új köztemetőbe lehet autóval behajtani, a többi helyre kizárólag a mozgáskorlátozottak igazolványával rendelkezők mehetnek be kocsival. Az Új köztemetőben szombaton és vasárnap díjmentes a járművek behajtása. Itt három mikrobusz is segíti a közlekedést, a Fiumei úti sírkertben pedig a két hétvégi napon indul kisbusz a főbejárattól.

A nagy temetőket érintő villamosok közül a 28-as, a 37-es és az 59-es villamos ötpercenként fog közlekedni. Rendkívüli temetői járatként szombaton és mindenszentek ünnepén 28A és 37B jelzéssel villamosok, míg 30B, 36A, 38B, 58A, 68A és 218A jelzéssel autóbuszok közlekednek.

A temetkezési intézet több helyen kegyeleti megemlékezést szervez a sírkertekbe látogatóknak, így szombaton a Fiumei úti és a Farkasréti temetőben, vasárnap többek között a pesterzsébeti, a rákospalotai, a kispesti, a csepeli és a pestszentlőrinci temetőben, míg hétfőn, halottak napján a cinkotai és a csepeli temetőben.

Mindenszentek ünnepén, november 1-én a feddhetetlen, szent életű emberekre, míg november 2-án, halottak napján az elhunytakra emlékeznek országszerte szentmise keretében a katolikus templomokban. A halottak napi megemlékezésekre már a nap előestéjén sor kerül, meghatározott liturgia alapján. Mindenszentek napja állami ünnep is, és 2001 óta újra munkaszüneti nap Magyarországon.