A magyarok háromnegyede nem oltatja be magát H1N1 ellen

Vágólapra másolva!
A magyarok közel háromnegyede nem akarja beoltatni magát a H1N1 influenzavírus ellen - derült ki a Szonda Ipsos közvélemény-kutatásából, melyet az MTV Szólás Szabadsága című műsorának megbízásából készítettek. A legnagyobb arányban a fiatalok utasítják el az oltást.
Vágólapra másolva!

A Szonda Ipsos közvélemény-kutatása során a megkérdezett emberek 73 százaléka nemmel válaszolt arra a kérdésre, hogy beoltatja-e magát a H1N1 influenzavírus ellen - írja a hirado.hu. A felmérést az MTV Szólás Szabadsága című műsorának megbízásából készítették október 30-án: 500 embert kérdeztek meg telefonon.

A legnagyobb arányban - 86 százalék - a 18-39 év közöttiek utasították el az oltást, pártpreferencia alapján pedig a Fidesszel szimpatizálók között van a legtöbb oltást ellenző ember, 78 százalék az arányuk ebben a csoportban. A legtöbben - az ellenzők 27 százaléka - azzal indokolták az elutasítást, hogy jobban félnek az oltás esetleges mellékhatásaitól, mint magától a betegségtől. Szintén sokan, 23 százalékban válaszolták azt, hogy általánosságban elutasítják a védőoltásokat, további 21 százalék pedig abban bízik, hogy ő nem kapja el a betegséget.

A nők körében többen vannak a mellékhatások miatt aggódók, míg a férfiak inkább általánosságban elutasítóak vagy abban reménykedők, hogy ők nem betegszenek meg. A válaszadók 58 százaléka már hallott a H1N1 vakcinával összefüggésbe hozott halálesetekről, súlyos szövődményekről.

A megkérdezettek 60 százaléka válaszolta azt, hogy maga döntött a kérdésben, és nem hagyta magát befolyásolni, és 48 százalékuk szerint a pro és kontra érvek mögött inkább politikai érvek húzódnak meg - olvasható a hirado.hu-n.