Zuschlag-per: nem nézte meg a főváros, mire költ több tízmilliót

Vágólapra másolva!
Csak papíron ellenőrizte a Fővárosi Önkormányzat városrendészeti bizottsága, hogy az általa évente pályázatokra kiosztott 80-100 millió forintból mi valósult meg. Erről Danielisz Béla, a Fővárosi Közgyűlés városrendészeti bizottságának szocialista elnöke beszélt tanúkihallgatásakor a Zuschlag-perben. A per hétfői tárgyalásán meghallgatták Zuschlag mobilos strómanját is.
Vágólapra másolva!

Évente 80-100 millió forint pályázati pénzt osztott szét a Fővárosi Önkormányzat városrendészeti bizottsága, de a pályázatok megvalósítását nem ellenőrizte. Erről Danielisz Béla, a Fővárosi Közgyűlés szocialista tagja, a városrendészeti bizottság elnöke beszélt tanúkihallgatásakor a Zuschlag-perben, a Bács-Kiskun megyei bíróságon.

A pályázatok ellenőrzése kizárólag adminisztratív módon, a benyújtott beszámolók áttekintésével történt, a programok helyszíni ellenőrzése nem volt gyakorlat, fel sem merült, hogy ezt a módszert alkalmazzák, mivel sok volt a pályázat - mondta Danielisz, aki 1998 óta tagja a Fővárosi Közgyűlésnek és elnöke a városrendészeti bizottságnak. Az MSZP-s képviselő állítja, nem volt arról tudomása arról, hogy a bizottsághoz 14 olyan pályázat is beérkezett, amelyek Zuschlag Jánoshoz kötődtek, noha az elsőrendű vádlottat jó ismerte.

Hétfőn a bíróság meghallgatta tanúként azt a férfit is, aki több alkalommal vásárolt mások számára saját nevében mobiltelefonokat. Az egyik ilyen telefon a vádhatóság szerint Zuschlag Jánoshoz került, aki vádlott-társainak is adott hasonló készülékeket. Mint a per korábbi szakaszában elhangzott, azért, mert tudomást szerzett arról, hogy telefonbeszélgetéseit lehallgatják, és így próbálta kijátszani lehallgatóikat.

A budapesti munkanélküli férfi azzal mutatkozott be, hogy "Munkanélküli, nagy magyar jobbikos és nem szocialista" - amiért a bíró rendreutasította. "Egy cigánynak vásároltam egy mobiltelefont, amit kifizetett, és kaptam 1500 forintot tőle. A saját nevén már nem vehetett telefont, ezért fordult hozzám, de vásároltam másoknak is telefont" - mondta a bíróságon.

A tanú nem ismert fel a vádlottak közül senkit, mivel - mint állította - nem közvetlenül nekik adta át a telefonokat. Azt mondta, társaságonként évente két telefont tudott venni azok számára, akik már tiltólistán voltak - ezért cserébe pénzt kapott.

A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség bűnszervezet tagjaként, különösen nagy kárt okozó, folytatólagosan elkövetett csalással és más bűncselekményekkel vádolja Zuschlag János korábbi MSZP-s országgyűlési képviselőt és 15 társát. A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség szerint a vádlottak fiktív civil szervezetek által beadott pályázatok révén 75 millió forint állami támogatás jogosulatlan megszerzésében működtek közre. Zuschlag János, egykori MSZP-s országgyűlési képviselő 2007. szeptember 21. óta előzetes letartóztatásban van.

A tárgyaláson november közepén tanúként fogják meghallgatni a pályázati pénzekről döntő ifjúsági minisztérium több egykori vezetőjét, köztük Gyurcsány Ferenc korábbi miniszterelnököt, Mesterházy Attila korábbi politikai államtitkárt.

A Zuschlag-ügy fejleményeit ezen az oldalon követheti folyamatosan.