Adósságok miatt veszíti el otthonát egy diák

Vágólapra másolva!
Le kellett mondania örökségként megkapott otthonáról egy nagykanizsai középiskolás fiúnak, mert szülei halála után nem tudja fizetni az utánuk maradt adósságokat. Egyelőre a lakásban él halmozottan fogyatékos bátyjával, de csak addig, amíg a végrehajtó fel nem szólítja őket, hogy költözzenek ki.
Vágólapra másolva!

Január elsején halt meg az édesanyja, édesapja pedig már évekkel ezelőtt elhunyt Simon Józsefnek, aki nála jóval idősebb, de gondoskodásra szoruló fogyatékos bátyjával él együtt. A fiú a Független Hírügynökség tudósítójának azt mondta, hogy édesanyja több hitelt vett fel, egy idő után már csak azért, hogy törleszteni tudja a korábbiakat. Az utolsó hitel fedezete a lakás volt.

Amikor a nő meghalt, a vendéglátó-ipari technikumba járó fiatalember lett a családfenntartó, de képtelen volt törleszteni a több millió forintra rúgó kölcsönök részleteit. Mint elmondta: nem is tudja, pontosan mennyi a tartozás. A fiatalember árvasági juttatásából, bátyja szociális segélyéből és alkalmi munkákból fedezi megélhetésüket.

Iskolája január óta anyagilag is támogatja. Tóthné Birics Gyöngyi, a nagykanizsai Thúry György Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakközépiskola tanára a Független Hírügynökségnek elmondta: kezdetben a tanárok és a diáktársak saját pénzükből segítettek, de amikor kiderült, hogy ez nem elég, jótékonysági estet szerveztek. Az összegyűlt pénzt egy számlán elkülönítették és havonta adnak belőle annyit Józsefnek, amiből a lakás rezsijét fizetni tudja. A törlesztőrészletekre azonban már nem futja. Így egy ügyvéd tanácsára a fiatalember úgy döntött, hogy lemond az örökségéről. Ezt a múlt heti hagyatéki tárgyaláson meg is tette. Mivel a kölcsönök fedezete a lakás, ez volt az egyetlen módja, hogy megszabaduljon az adósságoktól.

A lakásban addig maradhatnak bátyjával, amíg a végrehajtó fel nem szólítja őket a távozásra. Azt, hogy ez mennyi idő, a fiatalember nem tudja, de már beadta pályázatát egy szociális bérlakásra. Maronicsné Borka Beáta, a nagykanizsai önkormányzat szociális osztályának vezetője a Független Hírügynökségnek azt mondta: különleges élethelyzete miatt a fiatalembernek jó esélye van arra, hogy kapjon lakást. Ha ez sikerül, akkor a szabályozás szerint legalább öt évig lakhat ott testvérével.