H1N1: meghalt egy 15 éves gyerek

Vágólapra másolva!
Meghalt egy 15 éves fiú Szolnokon, akit a H1N1-vírus fertőzött meg - jelentette be az egészségügyi miniszter. A fiú a veszélyeztetett csoportba tartozott, sok betegsége volt.
Vágólapra másolva!

Meghalt egy 15 éves fiú Szolnokon, a Hetényi Kórházban. A gyereket H1N1 vírus fertőzte meg - mondta a Független Hírügynökség szerint a keddi kormányszóvivői tájékoztatón Székely Tamás. Az egészségügyi miniszter hozzátette, hogy még a beteg életében kimutatták nála a H1N1 jelenlétét. A boncolási jegyzőkönyvet csütörtökön kapják meg - mondta. A fiú a fokozottan veszélyeztetett csoportba tartozott, számos más betegsége is volt ugyanis.

A fiú feltehetően a H1N1 ötödik magyar áldozata. A Szoljon.hu hírportál kedden kora este megjelent információi szerint a Pest megyei Szentlőrinckátán élt. Szomorúan, mély együttérzéssel fogadták Szentlőrinckátán a tizenöt esztendős fiú halálhírét - tudatta a honlappal Horváth László polgármester. A település vezetője azt mondta, egy tisztességes, dolgos család tragédiájáról van szó, ahol az édesanyának hozzátartozói halálát egymást követően kell feldolgoznia. Nemrég férje és anyósa is elhunyt.

Szabó Tamás, a jászberényi Szent Erzsébet Kórház igazgatója a honlap érdeklődésére korábban elmondta, intézményükből heveny tüdőgyulladással szállítottak át a szolnoki Hetényi Géza kórházba a szomszédos megyéből hozzájuk érkező fiút.

Legutóbb október közepén jelentettek be az újinfluenza-vírushoz köthető halálesetet Magyarországon, akkor egy 47 éves, számos más betegségben is szenvedő férfi halt meg. Egyelőre nem igazolták egyértelműen, hogy a férfi halálához a H1N1-fertőzés vezetett, három korábbi beteg halálát azonban a minisztérium szerint bizonyítottan az új vírus okozta.

Magyarországon június közepén jelentette be az országos tiszti főorvos, hogy meghalt egy 41 éves magyar férfi az új influenzavírus okozta megbetegedésben. Az áldozat feltehetően külföldön fertőződött meg. Falus Ferenc akkori közlése szerint a férfi hirtelen kialakuló tüdőgyulladásban halt meg, a boncoláskor azonosították szervezetében az új típusú vírust. A férfi korábban nem járt orvosnál, és szív-, illetve tüdőbetegsége súlyosbította az influenza lefolyását.

A második haláleset szeptemberben történt Dél-Dunántúlon. A 34 éves férfi váratlanul halt meg Tolna megyei otthonában, ezután igazságügyi boncolást rendeltek el. Ennek során derült ki, hogy vérzéses tüdőgyulladása volt - ez a H1N1 egyik leggyakoribb szövődménye. A diagnózis után vettek mintát, így derült ki, hogy H1N1-vírus fertőzte meg a férfit. A harmadik áldozat egy 33 éves nő volt az észak-alföldi régióból, aki súlyos daganatos betegségben szenvedett.

Az újinfluenzáról szóló összes cikkünket itt találja.