Kínaiak szerint magyar hegymászók tűntek el a Kelet-Himalájában

Vágólapra másolva!
Négy magyar hegymászó nem jelentkezett a megadott időben a szecsuani hatóságoknál Kínában. Az eltűnésükről szóló hírt hivatalosan még nem erősítették meg, de állítólag már keresik őket. Feltehetően egy két nőből és két férfiből álló csapatról van szó, akik egy ember által még meg nem mászott csúcsra próbált feljutni a Kelet-Himalájában. A hegymászók magyar egyesületének vezetője nem tud arról, hogy az utóbbi két hétben bárkivel is kapcsolatba léptek volna.
Vágólapra másolva!

Hivatalosan meg nem erősített értesülések szerint magyar hegymászók tűntek el Szecsuan nyugati részén, a Kelet-Himalája térségében.

Sárközy Péter pekingi magyar főkonzul szerint a kínai külügyminisztérium egyelőre nem erősítette meg azt, amit Szecsuan tartomány központi közigazgatása közölt, hogy az a négy magyar hegymászó, akiknek október végén kellett volna visszatérniük egy expedícióból, nem adott hírt magáról. A pekingi külügyminisztérium ügyelete a nagykövetség kérésére szóban közölte, hogy a négy magyar ügyében szerdán reggel adnak részletes felvilágosítást.

Egy kínai nyelvű internetes hírportál szerint a kínai hatóságok már megindították a keresést utánuk.

Feltehetően arról a négy magyar hegymászóról van szó, akik október 7-én indultak Kínába azzal a céllal, hogy a Zsen Csong Feng (Ren Zhong Feng) expedíció keretében október végéig feljussanak a Himalája szomszédságában lévő - ember által még meg nem hódított - 6079 méteres csúcsra. A két nőből és két férfiből áló expedíció honlapján október 22-i az utolsó bejegyzés, amely szerint keresik az utat a csúcs felé, de a mászást köd és havazás nehezíti.

A honlap szerint a négy hegymászó közül hárman tagjai az Excelsior egyesületnek, amelynek elnöke, Nemes Zoltán az [origo]-nak azt mondta, egyelőre ő is tájékozódik az ügyben, ő is csak annyit tud, amennyit a hírügynökségek közöltek. Kérdésünkre hozzátette, az expedíció blogján az utolsó bejegyzés két héttel ezelőtti, és ő nem tud róla, hogy ez idő alatt bárkivel is kapcsolatba léptek volna a hegymászók, akikről megjegyezte, hogy rendelkeznek expedíciós tapasztalattal.

A Minya Konkától - Szecsuan legmagasabb, 7566 méteres hegycsúcsától és Tianwan folyótól délre fekvő Zsen Csong Feng egy közelben lévő tó után kapta - nem hivatalos - elnevezését Tamocu Nakamura japán hegymászótól, aki tavaly ősszel lencsevégre is kapta a hegyet. Ez az egyike annak a néhány 6000 méter feletti csúcsnak Szecsuánban, amelyet még nem mászott meg ember. Nakamura tavaly őszi expedíciójáról - amelynek keretében eddig meg nem hódított csúcsokat keresett a kínai tartományban - készült beszámolójában azt írta, előzőleg nem talált sem expedícióra utaló adatokat, sem fényképeket a csúcsról.