Visszaadta a parlament a menzapénzt

Vágólapra másolva!
Az eredeti terveknél több pénz jut jövőre a gyermekétkeztetésre, a fogyatékos szervezetek támogatására, iskolai informatikára és a művészeti oktatásra is, miután az Országgyűlés megszavazott több, a kormány által is támogatott módosító indítványt. A parlamentben kedden maratoni szavazást tartanak a módosító indítványokról. Kora délutánig csak egy olyan csúszott át, amelyet a kormány nem támogatott.
Vágólapra másolva!

A tervezettnél 150 millió forinttal többet kapnak jövőre a fogyatékosok és a szervátültetettek szervezetei, miután az Országgyűlés kedden minimális szavazatkülönbséggel, 187 igen és 185 nem szavazattal elfogadott egy, a költségvetéshez benyújtott módosító indítványt. A szabad demokrata képviselők által benyújtott javaslat szerint az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Szövetsége, a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége, a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége, a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége és a Magyar Szervátültetettek Országos Sport, Kulturális és Érdekvédelmi Szövetsége kap plusz pénzt.

A javaslat alapján az ehhez szükséges 150 millió forintot a Miniszterelnök Hivatal Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalától vonják el. Az indítványt nem támogatta. Igennel szavazott azonban a teljes Fidesz-KDNP frakció, Hankó Faragó Miklós kivételével a szabad demokraták, valamint a függetlenek is, akik közül csak Császár Antal voksolt nemmel. Lényegében tehát a szocialista frakcióval szemben szavazott a parlament, az MSZP-sek közül egy képviselő - Török Zsolt - nyomott egyedül igen gombot.

Korábban az Országgyűlés megszavazott több, a kabinet által is támogatott módosító indítványt, amelyek a kormány és az MSZP által korábban bejelentett ígéreteket tükrözik. A tervezetthez képest több pénzt kap, azaz nem változik a gyermekétkeztetés jelenlegi támogatása (erről itt olvashat részletesen), ami 12 milliárd forintos plusz forrást igényel. Jövőre 5 százalékos áfa-kulcsba kerül a távhő, ami 18 milliárd forintjába kerül a büdzsének. A kórházakkal kötött megállapodás alapján 16 milliárd forintot a céltartalékból csoportosítanak át erre a célra.

A költségvetési szervek dolgozóinak kereset-kiegészítésére - szintén a céltartalékból - 22 milliárd forintot fordítanak. A fogyatékos szervezetek 100, a kéttanyelvű iskolák 300, valamint a művészeti iskolák 600 millió forintos plusz támogatást kapnak. Egymilliárd forinttal megemelik a PPP-konstrukciós fejlesztések bérleti díj-hozzájárulásra előirányzott összeget. Az SZDSZ javaslatára hárommilliárd forintot csoportosítanak át közoktatási informatikai fejlesztésekre.

A módosító csomagot 200 igen szavazattal és 133 tartózkodás mellett fogadta el a parlament. A szocialista frakció mellett 14 szabad demokrata valamint Tóth András és Gyenesei István független képviselők szavaztak igennel. Tartózkodott a szavazásnál a Fidesz és a KDNP képviselőcsoportja, öt korábbi MDF-es képviselő, illetve egyedüli SZDSZ-esként Gulyás József. Az Országgyűlés kedden reggeltől késő estig ülésezik és szavaz a jövő évi költségvetéshez benyújtott 1451 módosító és 52 kapcsolódó módosító indítványról.