MSZP-sek is beszéltek maguknak ártó anyákról

Vágólapra másolva!
Egy MSZP-s megbeszélésen is szó esett arról, hogy állítólag vannak olyan anyák, akik saját maguknak ártanak azért, hogy magasabb segélyeket kapjanak. Korábban hasonló nyilatkozata miatt cigányellenesnek nevezték Molnár Oszkár fideszes képviselőt, az MSZP szóvivője szerint azonban az ő politikusuk - Veres János egykori pénzügyminiszter felesége - esetében egyértelmű, hogy nem a rasszizmus, hanem az aggodalom volt a motiváció.
Vágólapra másolva!

Az Echo Tv hétfő esti híradója számolt be arról, hogy a birtokába jutott a szocialista frakció lapjának, a Balközépnek a 2008 júniusi száma, amely a televízió szerint idézi Szabó Éva szocialista képviselőnek (a szintén képviselő Veres János egykori pénzügyminiszter felesége) egy balatonőszödi frakcióülésen elhangzott szavait. E szerint a képviselő azt mondta: "a magasabb segélyek érdekében ördögi eszközökre is képesek tudatlan és befolyásolt anyák. Olyan gyógyszert is képesek beszedni, amelynek következtében súlyosan sérült gyermekek jönnek a világra".

Korábban egy fideszes képviselőt, Molnár Oszkár edelényi polgármestert értek támadások, amikor az edelényi képviselő-testület egyik ülésén azt állította, a cigányok által többségében lakott településeken, például Lakon és Szendrőládon, a terhesség ideje alatt a nők szándékosan ártanak születendő gyermeküknek, hogy dupla családi pótlékot kapjanak. Emiatt többen - elsősorban a baloldalról - rasszizmussal vádolták meg Molnárt.

A Balközép című lap honlapján a 2008 júniusi szám nem található meg, de az MSZP honlapján kedden elérhetővé tették. A kérdéses cikk az esélyegyenlőségi, foglalkoztatási és civil ügyek munkacsoportjának kétnapos balatonőszödi üléséről számol be. Eszerint Szabó Éva a magyarországi szociális rendszer segélyezési anomáliáiról szólva ismertetett "egy különös módszert". A tudósítás szerint arról beszélt, hogy "a magasabb segélyek érdekében ördögi eszközökre is képesek tudatlan és befolyásolt fiatal anyák. Olyan gyógyszert is képesek beszedni, amelyek következtében súlyosan sérült gyermekek jönnek a világra". A cikkben olvasható az is, hogy a képviselő megfigyelését "a jelenlévők elképedve hallgatták, ám néhány honatya elismerte, hogy maga is hallott már hasonló esetről".

Városi legendák

Szabó Éva kedden közleményében azt állította, hogy "nem a meggyőződésemen alapuló állítás volt, nem vádoltam meg senkit és nem is feltételeztem a híresztelés valódiságát". A képviselő szerint egy zártkörű munkaértekezleten hangzottak el a szavak, amelyeket a környezetükből kiragadva írtak le a lapban.

Az én gondolataim több más példa kíséretében figyelemfelhívásra irányultak. "Arról beszéltem, hogy a halmozottan hátrányos helyzetű térségekben élőket a szociális ellátó rendszer anomáliái erőteljesen foglalkoztatják, állandó beszédtéma és időnként szélsőséges vélemények, feltevések is megfogalmazódnak" - állította Szabó, aki szerint szavai nem hozhatók párhuzamba Molnár Oszkáréval, mert utóbbi a romák bűneként tüntette fel azt, amiről ő csak "városi legendaként" beszélt.

Nyakó István MSZP-szóvivő szintén védelmébe vette Szabót, szerinte míg Molnár esetében a megbélyegzés, Szabónál az "aggodalom és a segítő szándék" dominált.

Az ügyben Molnár Oszkár is megszólalt, szerinte Szabó Éva gyakorlatilag arról beszélt, hogy tud olyan esetről, hogy magasabb segélyek érdekében nők akár olyan gyógyszert is hajlandók beszedni, amelytől sérült gyermekük születik. Molnár ezzel megerősítve látja, hogy "ez egy élő, társadalmi probléma, amelyet ha nem kezelnek, akkor szociális robbanáshoz fog vezetni".