Feljelentik a minisztérium elé tejet öntő tüntetőt

Szabálysértési eljárás indul az ellen a tejtermelő ellen, aki az alacsony felvásárlási árak elleni tiltakozásul tejet öntött az agrárminisztérium épülete elé. A rendőrség arra figyelmezteti a tüntető tejtermelőket, hogy a törvénytelen eszközök miatt akár kártérítést is követelhetnek tőlük.

Köztisztasági szabálysértési feljelentést tett a Budapesti Rendőr-főkapitányság azzal a tüntetővel szemben, aki több liter tejet öntött ki csütörtökön a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) épülete elé a tejágazat kilátástalan helyzete miatt tartott demonstráción - közölte honlapján a rendőrség csütörtökön. A demonstráció szervezőjét szintén feljelentették.

Csütörtökön több helyszínen, a fővárosban, valamint Győrben, Pécsen és Szegeden is tüntettek a tejtermelők. Az kifogásolták, hogy a szaktárca és az uniós agrárvezetés halogatja a szükséges döntéseket, eközben illúziókeltő ígéreteket tesz. Azt is sérelmezték, hogy a kereskedők folytatják az olcsó import termékek   árusítását, ugyanakkor a magyar tejet a felvásárlási árnál 45-90 százalékkal drágábban teszik ki a polcokra.

A termelők figyelemfelkeltésként levágott marhafejeket vittek a minisztérium épülete elé, több áruházlánc budapesti raktárközpontja elé pedig tejjel kevert trágyát öntöttek. Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) közleményben tiltakozott a gazdák demonstrációs módszerei ellen, amelyeket jogellenesnek nevezett. A szövetség felhívta a termelők figyelmét a szabályok betartására, és arra, hogy a törvénytelen eszközökkel demonstrálóktól a kereskedők az okozott kár megtérítését fogják kérni.

KAPCSOLÓDÓ CIKK