H1N1-vakcinát loptak egy nagycenki patikából

Vágólapra másolva!
Egy laptop és némi készpénz mellett új influenza elleni oltóanyagot loptak el betörők egy nagycenki patikából péntekre virradóra. A rendőrség szerint korábban soha nem loptak még H1N1-vakcinát.
Vágólapra másolva!

Több mint harminc ampulla, új influenza elleni oltóanyagot loptak el ismeretlenek a nagycenki patikából - közölte a Győr-Moson-Sopron megyei rendőrség pénteken. A H1N1-vírus elleni vakcinán kívül laptopot, vitamint és 30 ezer forint készpénzt is magukkal vittek a tettesek. A betörést péntekre virradóra történt, a rendőrség szerint valószínűleg ez az országban az első eset, hogy új influenza elleni oltóanyagot loptak.

Az elmúlt időszakban fennakadások voltak a patikák oltóanyaggal való ellátásában, csütörtökre ezért a gyógyszertárakba összesen 50 ezer védőoltást szállítottak ki nyitókészletként, amely ezzel minden patikában elérhetővé vált. Eredetileg a vakcinát csak bizonyos gyógyszertárakban lehetett kapni, és külön meg kellett rendelni a szállító cégtől, de a jövőben az ÁNTSZ kistérségi intézetei gondoskodnak a kiszállításról. Egyes területeken, így például a Nyírségben a szomszédos országban jelentkező megbetegedések miatt jóval többen akarták beoltatni magukat a vírus ellen.