Vágólapra másolva!
Egy év hét hónap letöltendő börtönre ítélte nem jogerősen egy romániai bíróság csődbűntett miatt Mikóczy Zoltánt, aki az Overdose nevű versenyló tulajdonosaként vált ismertté. A vállalkozót és társát gyorsított eljárásban ítélték el. A döntés nem jogerős, mindketten annak felülvizsgálatát kérték. Az üzletember egyik barátja szerint Mikóczynak súlyos gondjai voltak a letartóztatásához is vezető romániai üzlet miatt, és már egy éve hajtogatta azt, hogy hányingere van az ottani helyzettől.
Vágólapra másolva!

Gyorsított eljárásban ítéletet is hirdettek pénteken a kevesebb mint két héttel ezelőtt Romániában őrizetbe vett Mikóczy Zoltán és üzlettársa ügyében. A nagyváradi bíróság egy év és hét hónap letöltendő szabadságvesztésre ítélte az Overdose nevű versenyló tulajdonosaként ismertté vált Mikóczy Zoltánt, Györke Sándor pedig két év két hónap letöltendő börtönbüntetést kapott. A döntés nem végleges, Mikóczyék óvást emeltek - közölte a nagyváradi törvényszék sajtóirodája a Független Hírügynökség szerint.

Az óvás elbírálásáig mindketten továbbra is letartóztatásban maradnak. Az ítélet szerint Mikóczy Zoltánnak csődbűntett miatt kell börtönbe vonulnia, társát pedig csődbűntett és magánokirat-hamisításra való felbujtás vádja miatt is elítélték. Ugyanakkor a kiszabott büntetés miatt mindkettőjüket kiutasítják Romániából.

Nem tartja korrekt döntésnek az ítéletet Mikóczy ügyvédje, Alexandro Butuc, aki az [origo]-nak azt mondta: még soha nem tapasztalt olyat, hogy valaki ilyen bűncselekményért ennyire súlyos büntetést kapott volna. Mint mondta, Mikóczyt nagyon megviselte az ítélet, mert a versenyló tulajdonosa "ártatlan, fogalma sem volt, hogy mibe esik bele". A fellebbezést szerinte a gyorsított eljárásban legkésőbb keddig elbírálják.

Ártatlannak vallják magukat

A csődbűntettel és magánokirat-hamisításra való felbujtással vádolt Mikóczy Zoltánt és Györke Dezső Sándort azért helyezték tíznapos letartóztatásba október 21-én, mert a csődbiztos engedélye nélkül akarták elvinni felszámolás alatt álló élesdi húsfeldolgozójuk 43 millió forintra becsült és elárverezés előtt álló gépsorait. A vád szerint arra kényszerítették a cég romániai ügyvezetőjét, hogy hamis dokumentumokat állítson ki a gépek akadálytalan szállítása érdekében, ezeket a bíróság megsemmisítette.

Mindkét elítélt ártatlannak vallotta magát, ügyvédjük szerint az ellenük feljelentést tevő ügyvezető igazgató vádolható gazdasági bűncselekményekkel.

Bízott a román üzletben

Mikóczy az után vált országosan ismertté, hogy Overdose nevű lova sorra nyerte a versenyeket, és ezzel világhírűvé vált. A lóról cikket közölt a New York Times, és felkereste Orbán Viktor Fidesz-elnök is.

Az üzletember barátja, az Overdose trénereként dolgozó Ribárszki Sándor korábban, még az ítélet kihirdetése előtt az [origo]-nak azt mondta, hogy az üzletember három országban - Szlovákiában, Magyarországon és Romániában - működtet vállalkozásokat, Ribárszki szerint azonban a gazdasági válság kitörése óta "csőstül jött a probléma", és az üzletek veszteségessé váltak.

A legsúlyosabb gondokat a romániai húsfeldolgozó, az élesdi Karpat Carne okozta Mikóczynak. 2008 közepén az üzletember még bizakodva nyilatkozott a romániai üzletről. "Legújabban a Partiumban, Nagyvárad közelében is igyekszem megvetni a lábam, ami nem könnyű feladat. Napi tizenkét, olykor tizenhat órán át tárgyalok, az irodámban vagy a gépkocsiban ülök" - mondta akkor a Népszabadságnak adott interjújában. Ügyvédje, Alexandro Butuc szerint 1,5 millió eurót (mintegy 410 millió forintot) fektetett be a húsüzembe.

"Hányingere van tőle"

A cég másik tulajdonrészét Györke Sándor, Mikóczy magyar üzlettársa vette meg, akivel a cégjegyzék tanúsága szerint már a 2000-es évek elején is együtt dolgozott a Nová Hut nevű cseh acélipari óriáscég magyar leányvállalatánál, és aki Mikóczy két jelenlegi cégében is szerepet vállal.

"Ő [Mikóczy] sem gondolta, hogy úgy fog állni, hogy öt forint sincs a zsebében" - mondta Ribárszki, aki úgy tudja, a vállalkozó 600 millió forintot veszített a cég miatt. "Egy éve nem hallgattunk mást, csak hogy Romániában mi van, hogy hányingere van tőle" - mondta, hozzátéve: Mikóczy többször emlegette, hogy végleg le akarja zárni a kudarcos üzletet.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Overdose, a világhírű ló

Ügyvédje még a múlt héten közölte, hogy a húsfeldolgozó ügyvezető igazgatója kezelte rosszul az üzletet, és tulajdonosként Mikóczy nem tehet arról, hogy bajba jutott a cég. Az ügyvezető most tanúként szerepel az ügyben, a vád szerint őt próbálta meg a két tulajdonos arra kényszeríteni, hogy hamis dokumentumokat állítson ki, amelyek segítségével akadálytalanul elszállíthatták volna az üzemből a gépeket. Az ügyvéd viszont azt mondja, az ügyvezető összejátszott a hatóságokkal, hogy saját magát mentse, Mikóczy pedig "beleesett, mint légy a tejbe".

A csallóközi születésű, gépészmérnők végzettségű vállalkozó a válság előtt még szerencsés volt az üzletben Ribárszki szerint, aki három éve gazdag üzletemberként ismerte meg. Pozsonyban találkoztunk - emlékezett vissza a lóidomár. "Megbízhatónak, pörgősnek, becsületesnek ismertem meg" - tette hozzá. Móri cégének munkatársa "szimpatikus, gerinces, őszinte embernek" nevezte.

Téeszben kezdte

Ribárszki úgy tudja, a vállalkozó fiatalkorában teljesen vagyontalanul kezdte, egy pozsonyi albérletben élt a feleségével. Mikóczi egy korábbi interjújában azt mondta, pár évvel a rendszerváltás előtt egy mezőgazdasági nagyüzemben kezdett először dolgozni, amely "szocialista lózungokkal álcázva a piacgazdaság és a vállalkozások meghonosításával kísérletezett". A nagylégi agrokombinátban gépesítéssel, teherszállítással foglalkozott - emlékezett vissza egyik korábbi munkatársa. A nagylégi polgármester, Szitási Ferenc azt mondta, Mikóczy nem volt különösebben ismert a régi téeszben, viszont határozottan vállalkozó szellemű embernek tűnt.

Mikóczy a téesznél kezdett el acéltermékek kereskedelmével foglalkozni, de egykori munkatársa szerint a kilencvenes évek elejére otthagyta. Ezután saját céget alapított Dunaszerdahelyen, az uniós csatlakozás után pedig már Magyarországon is meg tudta vetni a lábát - derül ki Mikóczy Népszabadságnak adott interjújából. Később a cseh acélipari óriás, a Nová Hut magyarországi leányvállalatát vezette a cég privatizációjáig, majd 2006-tól egy másik acélipari cég társtulajdonosa lett. A Vasárnap című szlovák lapban megjelent portréja szerint azért, mert a Nová Hutot egy indiai cég vette meg és darálta be, az új tulajdonos idején már nem akart a cégnél maradni az üzletember.

Ekkor már több saját cége volt Szlovákiában. Magyarországon a cégjegyzék szerint legalább tucatnyi vállalatban jelenik meg a neve - ügyvezetőként, tulajdonosként, felügyelőbizottsági tagként. Közülük többen idén márciusban szerzett tulajdonrészt. A különféle cégekben gyakran azonos nevek tűnnek fel - Ribárszky szerint Mikóczy szívesen dolgozik együtt a barátaival. A vállalkozások között van fémmegmunkálással foglalkozó, fém díszdobozokat gyártó vállalat, műholdas távközlési cég és befektetési és vagyonkezelő kft. is. Mellettük működteti az alagi versenyistállót, és Vágsellyén is tart lovakat.