Visszavonta állampolgársági törvényjavaslatát a Fidesz

Vágólapra másolva!
A Fidesz és a KDNP visszavonta azt a törvényjavaslatát, amely egyszerűsítette volna a határon túli magyaroknak a magyar állampolgárság megszerzését. A két párt az MSZP húzódozásával indokolta a visszavonást, az MSZP szerint túl sok a tisztázatlan kérdés a javaslatban.
Vágólapra másolva!

A Fidesz és a KDNP visszavonta azt a törvényjavaslatát, amely a magyar állampolgárság megszerzését könnyítené meg a határon túli magyaroknak - közölte Simicskó István, a KDNP frakcióvezető-helyettese. A politikus az MSZP "időhúzásával" indokolta a döntést. A szocialisták szerinte előbb "további garanciális elemeket akartak, majd azt közölték, hogy ilyen formában nem tudják megszavazni a javaslatot" - mondta.

A javaslatot október közepén nyújtotta be a Fidesz és a KDNP három képviselője. Lényege az volt, hogy a határon túli magyarok gyorsított honosítással, magyarországi lakóhely nélkül is magyar állampolgárságot kaphatnának. A javaslat szerint az állampolgárságot továbbra is kérelmezni kellett volna, de csak azt kellett volna bizonyítani, hogy a kérelmező valamelyik felmenője magyar állampolgár volt, és beszél magyarul. (A javaslatról bővebben ebben a cikkben olvashat.)

Az MSZP a javaslat visszavonására úgy reagált: a legfontosabb kérdések tisztázása nélkül nem lehet dönteni a magyar állampolgárságról. Kozma József (MSZP) szerint ilyen fontos kérdés például, hogy az állampolgársággal együtt jár-e szavazati jog, a szocialisták szerint nem. Szerinte a közteherviselésben részt nem vevő, magyarországi tartózkodási hely nélküli magyarok a szociális ellátórendszer szolgáltatásaiból sem részesedhetnek ugyanúgy, mint az adózók.