Újinfluenzás volt a Szolnokon meghalt 15 éves fiú

Vágólapra másolva!
H1N1-fertőzött volt az a 15 éves fiú, aki november elején hunyt el a szolnoki kórházban. A fiúnál tüdőgyulladást okozott a vírus, ebbe halt bele.
Vágólapra másolva!

A szolnoki Hetényi kórházban november elsején elhunyt 15 éves betegnél a H1N1-vírust diagnosztizálták, a fiú halála összefüggésbe hozható a vírusfertőzéssel - közölte az intézmény főigazgatója kedden.

A vírus a betegnél tüdőgyulladást okozott, aminek szövődményeként a teljes tüdőszövetre kiterjedő elváltozás alakult ki. Ezt követően a fiúnál egyre fokozódó légzési elégtelenség jelentkezett, amely a súlyos alapbetegségek mellett szívelégtelenséget idézett elő, és ez a beteg halálához vezetett - tudatta a főigazgató.

A súlyos, krónikus tüdőbetegségben szenvedő fiút a Pest megyei Szentlőrinckátáról előbb a jászberényi Szent Erzsébet Kórházba szállították, majd onnan került Szolnokra. A november elsején elhunyt fiúról már halála után két nappal azt közölte Székely Tamás egészségügyi miniszter, hogy újinfluenzás volt, és a veszélyeztetett csoportba tartozott, mivel több betegsége is volt (erről bővebben korábbi cikkünkben olvashat). Feltehetően ő a H1N1 ötödik magyar áldozata.

Előtte október közepén történt újinfluenza-vírushoz köthető halálesetet Magyarországon, akkor egy 47 éves, számos más betegségben is szenvedő férfi halt meg. Rajtra kívül június közepén egy 41 éves magyar férfi hunyt el, aki feltehetően külföldön fertőződött meg. Ő is hirtelen kialakuló tüdőgyulladásban halt meg, de szív-, illetve tüdőbetegsége súlyosbította az influenza lefolyását.

A második haláleset szeptemberben történt Dél-Dunántúlon, ahol egy 34 éves férfi hunyt el váratlanul Tolna megyei otthonában. Vérzéses tüdőgyulladása volt, ami a H1N1 egyik leggyakoribb szövődménye. A harmadik áldozat egy 33 éves nő volt az észak-alföldi régióból, aki súlyos daganatos betegségben szenvedett.

Szegeden egy újinfluenzával fertőzött kismamát kezelnek. A szintén tüdőgyulladást kapott nő súlyos állapotban van (róla bővebben itt olvashat). Az újinfluenzáról szóló összes cikkünket itt találja.