Józsefváros a Centrumra szabta parkolási tenderét

Vágólapra másolva!
Józsefváros úgy írt ki parkolók üzemeltetésére pályázatot, hogy annak egyik feltételét csak a Centrum Parkoló Kft. tudta teljesíteni az egész országban - ezt mondta ki a közbeszerzési döntőbizottság. Az önkormányzatot ezért kétmillió forintra bírságolták.
Vágólapra másolva!

A Józsefváros önkormányzata által kiírt parkolási közbeszerzési eljárást jogsértőnek minősítette a közbeszerzési döntőbizottság. Az önkormányzatot 2 millió forint, míg a felhívást ellenjegyző ügyvédet 100 ezer forint bírsággal sújtották, mivel a tender egyik alkalmassági feltételét lényegében a Centrum Parkoló Kft.-re szabták, kizárva a versenyből a többi lehetséges pályázót.

A Közbeszerzések Tanácsa honlapján olvasható határozat szerint a közbeszerzési döntőbizottság ezért a kifogásolt feltételt megsemmisítette.

Az önkormányzat idén augusztus 9-én írt ki közbeszerzési tendert a kerületi parkolóhelyek üzemeltetésére. A nyertes 10 évig üzemeltethette volna a több mint 2700 parkolóhelyet, amelyek száma a közeljövőben ezerrel még növekedni fog.

A Közbeszerzések Tanácsa elnöke augusztus 9-én kezdeményezett jogorvoslati eljárást, mert jogsértőnek tartotta azt a feltételt, amely szerint csak az a cég tehet ajánlatot, amelynek a megelőző 3 évben legalább 600 millió forint forgalma volt önkormányzati parkolóhelyek üzemeltetéséből.

Egy miskolci parkoló-üzemeltető cég, a Régió Park Miskolc Kft. is a döntőbizottsághoz fordult, mivel szerinte több pontban is a Centrum Parkoló Kft.-re szabták a tendert. Például a hét minden napján 24 órában működő, meglévő ügyfélszolgálat az egyik követelmény, és ilyet csak ez a cég üzemeltet.

A megadott határidőn belül, augusztus 24ig csak a C-Parkolás Konzorcium nyújtott be ajánlatot. Ennek vezetője a Centrum Parkoló Kft., a tagjai pedig a C-Service Hungary Kft., a C-Ware Kft., és az E-Kontroll Kft. Az eljárást azonban a döntőbizottság döntéséig felfüggesztették.

A közbeszerzési döntőbizottság úgy találta, hogy a folyamatos ügyfélszolgálat megkövetelése valóban jogsértő, mert ilyet csak a Centrum Parkoló Kft. üzemeltet Magyarországon, így más nem is indulhatott a tenderen.