Őrizetbe vették Írországban a leányfalui gázolót

Vágólapra másolva!
Kedden őrizetbe vette a rendőrség írországi otthonában a leányfalui ír gázolót - közölte az RTÉ ír tévé. A férfi 2000 áprilisában két kisgyereket gázolt halálra Leányfalun. A magyar bíróság másfél év letöltendő börtönre ítélte, Ciaran Tobin azonban még az eljárás elején visszautazott Írországba. Az első kiadatási kérelmet az ír bíróság elutasította, a magyar kormány októberben újra kérte a férfi kiadatását.
Vágólapra másolva!

Őrizetbe vette az ír rendőrség a leányfalui ír gázolót kedden este írországi otthonában, Suttonban - olvasható az RTÉ ír tévé honlapján. Az RTÉ szerint Francis Tobin Ciarant óvadék ellenében szabadlábra engedték, de heti háromszor meg kell jelennie a rendőrségen, és az útlevelét is le kellett adnia. A férfi következő meghallgatása december 2-án lesz.

Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium (IRM) az igazságosság érdekében tett jelentős lépésnek tekinti az ír férfi őrizetbe vételét - olvasható a tárca szerda este kiadott közleményében. A minisztérium szerint a magyar hatóságok az elmúlt években minden lehetséges jogi és politikai lépést megtettek, hogy érvényt szerezzenek az ügyben született bírósági ítéletének. A közlemény szerint Draskovics Tibor igazságügyi miniszter ír partnerével folytatott személyes találkozón kérte a férfi kiadását, valamint az EU-ban is felvetette a kérdést.

Ciaran Tobin még 2000-ben Leányfalun előzés közben felvágódott autójával a járdára, ahol két kisgyerek nagymamájával és nagynénjével éppen azt várta, hogy átmehessen az úttesten. Az ötéves kisfiú és kétéves húga azonnal meghaltak. (Az ügy hátteréről szóló cikkünket itt olvashatja el). A férfit két évvel később gondatlanságból elkövetett, halált okozó közlekedési baleset miatt hároméves, letöltendő szabadságvesztésre ítélték, később ezt másfél évre enyhítették.

A férfi végül egy napot sem töltött börtönben. Tobin ugyanis még az eljárás elején egy családi eseményen való részvételre hivatkozva visszakérte a hatóságtól útlevelét, és hazautazott Írországba. Magyarország 2005-ben adott ki nemzetközi elfogatóparancsot a gázoló ellen. Ezt az ír legfelsőbb bíróság 2007-ben elutasította arra hivatkozva, hogy az európai elfogatóparancs végrehajtásához arra lett volna szükség, hogy a keresett személy az őt kikérő államból megszökjön. A bíróság szerint ez nem állt fenn, vagyis elfogadták Tobin érvelését, hogy azért hagyta el Magyarországot, mert befejeződött az itteni munkája.

A szökésre vonatkozó kitétel azonban egy idei jogszabály-módosítás következtében kikerült az ír jogszabályból. Így nemzetközi elfogatóparancs esetén akkor is ki lehet adni valakit Írországból, ha az illető nem szökött meg a kikérő európai uniós országból. Az igazságügyi minisztérium szerda esti közleménye szerint a nemzetközi elfogatóparancsra vonatkozó európai szabályozást azt követen vette át Írország, hogy Draskovics ezt felvetette az EU Igazságügyi Tanácsában. A magyar hatóságok ezt követően októberben új európai elfogatóparancsot adtak ki az ír férfi ellen.

"Tobin őrizetbe vétele, illetve a vele szemben életbe léptetett korlátozó intézkedések reménykeltőek. Az IRM bízik abban, hogy rövidesen vége lesz az időhúzásnak, és két ártatlan kisgyermek halálának okozója elnyeri méltó büntetését" - olvasható a tárca közleményében.