Elkopnak az MSZP-s jelöltek a tesztelésben

Vágólapra másolva!
Az MSZP vezető politikusai szerint nincs még döntés arról, hogy ki lesz a miniszterelnök-jelölt, a felröppenő nevekkel valójában csak egymást és a közvéleményt tesztelik a párt csoportjai. Több, korábban esélyesnek tartott jelölt azonban ettől is elhasználódott, így jelentősen lerövidült az MSZP lehetséges jelöltjeinek listája. Úgy tűnik, hogy mire formálisan is döntenek, mindenki kihullik Mesterházy Attila frakcióvezető mellől.
Vágólapra másolva!

"Csak felhívott volna valaki, ha egy ilyen döntés megszületik" - mondta az [origo]-nak Ujhelyi István, az MSZP alelnöke, akit más, vezető szocialista politikusokkal együtt arról kérdeztünk, megszületett-e már legalább informálisan a döntés arról, hogy ki lesz a szocialisták miniszterelnök-jelöltje a következő országgyűlési választáson. Bár ezen a héten több, névtelen forrásokra hivatkozó hír is megjelent arról, hogy biztosan Mesterházy Attila frakcióvezető lesz a jelölt, az [origo] által megkérdezett pártvezetők egyöntetűen állították, a döntés még nem született meg.

Az [origo]-nak korábban MSZP-s politikusok Mesterházy mellett Bárándy Péter, korábbi igazságügyi miniszter, Botka László szegedi polgármester, Gráf József agrárminiszter, Szili Katalin, korábbi házelnök és Kovács László, leköszönő EU-biztos nevét említették. A lista mára több forrásunk szerint is leszűkült. A rövidített listán továbbra gyakorlatilag csak Kovács és Mesterházy neve maradt, többek szerint utóbbi az esélyes. A többi önmagát húzta ki: Botka azt mondta, nem érdekli a poszt, Bárándy tényként közölte, hogy ő nem lesz jelölt, Szili pedig nemrég azt nyilatkozta, hogy szerinte nem is feltétlenül kell a pártnak kormányfő-jelölt. Gráf neve már régóta rendszeresen felmerül potenciális miniszterelnökként, de ő eddig mindig elhárította a felkérést.

A döntést formálisan az MSZP december 12-re összehívott kongresszusának kell meghoznia. Varga László, az MSZP elnökségének tagja azt állította, hogy a költségvetés november 30-i elfogadása előtt a miniszterelnök-jelöltség kérdésével nem foglalkoznak, az elnökségi üléseken mindez nem kerül szóba. Hasonlóan fogalmazott Kolber István, a Somogy megyei szervezet elnöke, aki szerint a hónap második felében fogják megnevezni a kormányfő-jelöltet. Gúr Nándor, a szocialisták Borsod megyei elnöke szerint egyelőre a sajtó többet foglalkozik a kérdéssel, mint a párt.

Nagyon sok fordulat jöhet még az MSZP miniszterelnök-jelöltjének megnevezése előtt, Szanyi Tibor MSZP-s képviselő szerint. A politikus az [origo]-nak azt mondta, logikus, hogy a frakcióvezető neve felmerül a feladatra, de ettől ez még nem hír. Mesterházy közismert politikus, fiatal, és munkatársai szerint jó vezető, akinek a politikai érzéke is elismert, ráadásul egyszerre ütőképes és ütésálló - sorolta Szanyi a frakcióvezető mellett felhozott érveket, de hozzátette: ő maga Kovács Lászlót, az MSZP korábbi elnökét tartja a legjobbnak a posztra.

Szanyi szerint Kovács komoly jelöltnek számít. Tény, hogy fiatalnak nem mondható, viszont "nem volt ott az elmúlt öt év adok-kapokjában", ezért őt lehet a legkevésbé "mocskolni". Nem kell például tanúvallomást tennie a bíróságon - mondta Mesterházyra célozva, akit jövő hétfőn hallgat meg a Zuschlag-ügyben a kecskeméti bíróság (a Zuschlag János, korábbi képviselő ellen folyó perben csütörtökön Gyurcsány Ferenc, korábbi kormányfőt hallgatták meg, erről itt olvashat).

Az [origo] kereste Kovács Lászlót is, de ő nem akart nyilatkozni. Arra hivatkozott, hogy nem lenne illendő az Európai Bizottság még hivatalban levő, Brüsszelben élő tagjaként a hazai pártpolitikai fejleményekről beszélnie, amelyekről nem is tud. Kovács azonban korábban egy interjúban jelezte, ha felkérnék, megfontolná, hogy elvállalja a kormányfő-jelöltséget. Mesterházy Attilát nem tudtuk elérni.

Az MSZP egyik névtelenséget kérő háttérembere szerint az a legfontosabb, hogy olyan jelöltet találjanak, aki egyrészt vállalja a szinte biztosan vereséggel végződő választási küzdelmet, másrészt "a megmaradt MSZP" minden csoportja támogatja. Ha a szocialisták most elkezdenének nevekkel dobálózni, a márciusihoz hasonló kínos helyzetbe sodornák magukat - mondta forrásunk, aki szerint szintén Mesterházy az esélyes, de a róla megjelent sajtóhírek egyelőre vagy találgatások, vagy a párttagság reakcióinak tesztelését szolgálják.

Szanyi Tibor is arra számít, hogy december 12-ig még sok név megfordulhat a sajtóban. "Lehet, hogy ráerősítenek kicsit Bárándyra, Molnár Csaba is előjöhet" - fogalmazott. Szerinte részben a szóba jöhető jelöltek, részben az őket támogató csoportok gondoskodnak arról, hogy a sajtóban megjelenjen a nevük, mint biztos befutó. Kérdésünkre azt mondta, nem meglepő, hogy Bajnai Gordon miniszterelnök, Bárándy és Gráf sem akarja vállalni a jelöltséget. Mindannyiukra igaz, hogy viszonylag sikeres szereplésüket nem szívesen zárnák le egy "szerény szerepléssel", azaz egy kockázatos választással - mondta.