Pénteken fogadja a pápa Bajnait

Vágólapra másolva!
Bajnai Gordon kormányfőt pénteken fogadja XVI. Benedek pápa. A kormányfőt elkíséri Hiller István kulturális miniszter is. Bajnai és a pápa találkozóján szóba kerülhet az egyházak finanszírozása is.
Vágólapra másolva!

Bajnai Gordon kormányfőt pénteken magánkihallgatáson fogadja a Vatikáni Könyvtárban XVI. Benedek pápa.

A négyszemközti találkozó után bemutatják a pápának a magyar delegáció tagjait is, köztük Hiller István oktatási és kulturális minisztert. A pápai kihallgatást követően a magyar miniszterelnök Tarcisio Bertone bíborossal, a Vatikán "kormányfőjével" egyeztet.

Az MTI szerint XVI. Benedek és Bajnai Gordon megbeszélésén szó lesz a gazdasági válság globális és magyarországi kezeléséről és arról, milyen szerepet játszhatnak a válság kezelésében az egyházak. Szóba kerülhet az EU működését racionalizáló lisszaboni szerződés, a 2011-es magyar soros elnökség és az Európai Unió bővítése is.

Felmerülhet a Magyar Állam és a katolikus egyház kapcsolata is. Ezen belül például szóba kerülhet az MTI szerint a 2010-es költségvetés, amelynek előkészítésekor a történelmi egyházak, köztük a katolikus egyház is kritikát fogalmazott meg a kormánnyal szemben. A költségvetés tervezete szerint jövőre a személyijövedelemadó- (szja) felajánlásokból kisebb arányban részesülhetnek az egyházak, mint az elmúlt években.

Magyar miniszterelnök utoljára 2004. december 18-án járt a katolikus egyházfőnél. Akkor Gyurcsány Ferenc korábban kormányfő járt a Vatikánban. XVI. Benedek pápa elődje, II. János Pál pápa kétszer látogatott Magyarországra: 1991-ben és 1996-ban.