Jogerősen jár a kártérítés az MDF kizárt képviselőinek

Vágólapra másolva!
A Fővárosi Ítélőtábla csütörtökön jogerős ítéletet hirdetett az MDF-ből 2004-ben kizárt öt képviselő ügyében. A bíróság elutasította az MDF fellebbezését, és teljes körű kártérítést ítélt meg az öt embernek.
Vágólapra másolva!

Csütörtökön a Fővárosi Ítélőtábla elutasította Herényi Károly és az MDF fellebbezését, és helybenhagyta a Fővárosi Bíróság korábbi ítéletét, amelyben teljes körű vagyoni kártérítést ítélt meg az MDF-ből 2004 őszén törvénytelenül kizárt képviselők, Balsai István, Horváth Balázs, Font Sándor, Kelemen András és Szászfalvi László javára - közölte pénteken a Fidesz sajtóosztálya Varga Istvánra, a felperesek ügyvédjére hivatkozva. A jogerős ítélet alapján az MDF-nek meg kell fizetnie a kizárt képviselők elmaradt bizottsági és tisztségviselői díját, a perköltséggel és öt évre visszamenő kamattal együtt: húszmillió forint körüli összeget. Erre 15 napja van.

"Még van egy jogi lehetőség, ezzel élni fogunk, ha nem, akkor nyilván alávetjük magunkat és mély alázattal végrehajtjuk a bíróság ítéletét" - reagált pénteki sajtótájékoztatóján Herényi az ítéletre. Kerék-Bárczy Szabolcs, a párt szóvivője ehhez annyit tett hozzá: "az MDF nagyon sajnálja és elnézést kér mindazoktól, akiknek nem kínálta fel tálcán saját magát és nem járult hozzá, hogy szétverjék a Magyar Demokrata Fórumot".

Az öt képviselő a Lakitelek munkacsoport tagja volt. A per előzménye, hogy a Fidesszel való szövetséget szorgalmazó, úgynevezett lakitelkiek bizalmatlansági indítványt nyújtottak be Herényi Károly, akkori frakcióvezető ellen, aki erre 2004 szeptember 2-án bejelentette: kizárta a munkacsoport öt tagját. Herényi azzal indokolta a döntését, hogy az öt képviselő eltért az MDF országos választmánya által meghatározott politikai irányvonaltól.

A kizárt képviselők bejelentették, hogy függetlenként folytatják tovább a politizálást. A nevükben nyilatkozó Balsai István 2004. november 7-én közölte, hogy bírósághoz fordulnak az ügyben. Balsai, Font és Kelemen jelenleg a parlamenti Fidesz-frakció tagja, Szászfalvi László a KDNP képviselője. Horváth Balázs 2006-ban elhunyt.