H1N1: nem szokványos tünetekkel került kórházba egy fiú

Vágólapra másolva!
Agyhártya- és agyvelőgyulladása van annak a 14 éves Bács-Kiskun megyei fiúnak, akinek a szervezetében kimutatták a H1N1-vírust.
Vágólapra másolva!

Nem voltak szokványos influenzaszerű tünetei, mégis H1N1-fertőzött egy 14 éves Bács-Kiskun megyei fiú. Nagyon magas láza volt, feje fájt, hányt, amikor egy héttel ezelőtt a kecskeméti kórházba szállították. Már jobban van, pénteken átvitték a Szegedi Gyermekklinikára.

A fiúnak agyhártya- és agyvelőgyulladása van. Mivel a kezelések ellenére az állapota napokon keresztül nem javult, garatváladékot vettek tőle, és ebből mutatták ki, hogy a szervezetét megtámadta a H1N1 vírus.

A fiú már jobban van, pénteken átszállították a Szegedi Gyermekklinika fertőző osztályára. Az orvosok újabb vizsgálatokat végeznek, hogy kiderítsék valóban az újinfluenza vírusa okozta-e a megbetegedést. Bodrogi Tibor, a kecskeméti kórház osztályvezető főorvosa a Független Hírügynökségnek szombaton elmondta: agyfolyadékot vettek a fiútól, és ha abból is kimutatják a H1N1-et, akkor valószínűleg az új vírus okozta a súlyos tüneteket, de addig nem mondhatják ki az ok-okozati összefüggést.

Szegeden egy újinfluenzával fertőzött kismamát kezelnek. A tüdőgyulladást kapott nő súlyos állapotban van (róla bővebben itt olvashat). Az újinfluenzáról szóló összes cikkünket itt találja.