"Gyönyörű, mint egy 20 emeletes toronyház" - egy magyar, akinek a kisujjában van Kína

Vágólapra másolva!
Nemrég tért haza Pekingből Belovitz Károly erdész, aki a Kínai Nemzetközi Rádió (CRI) vetélkedőjén a Kínai Népköztársaságról szóló kérdésekre válaszolva 650 ezer versenyző közül az első tízbe jutott, és kínai utazást nyert. Az 58 éves férfi, a Munkáspárt Győr-Moson-Sopron megyei elnöke rajong Kínáért, ahol szerinte a népé a hatalom. A Kínát az emberi és szabadságjogok megsértésért ért bírálatokat rosszindulatúnak tartja, és szomorú, hogy Magyarországon alig vannak igazi kommunisták. 
Vágólapra másolva!

- Milyen volt a díjátadás Pekingben?
- Egy nagyon szép parkban, egy olyan vendégházban tartották a díjátadót, ahol államfőket szoktak ebédeltetni. A rádió vezetője adott át egy szép oklevelet, amit otthon kitettem a szobám falára.

- Miért hallgatja a Kínai Nemzetközi Rádiót?
- Azért szeretem, mert nincsenek benne reklámok, nem bulvár jellegű a híranyaga, nagyon tárgyszerű, tömör, az egész világra kitekint, és kínai belföldi híreket is közvetít. Ha megjelenik valami a honlapjukon, arra válaszolni lehet. Amikor a kínaiak fellőtték az űrhajójukat, akkor egy verset írtam az űrhajósokhoz, amikor írtak egy cikket a kábítószer elleni küzdelemről, megírtam a véleményem, mint egy barátomnak. Karácsonykor, egyéb ünnepeken egy-egy lapot kapok tőlük. Az ő hírforrásaik nincsenek elkötelezve az amerikai, izraeli, nyugat-európai érdekköröknek. A kínai politikai vezetés szemlélete nagyon közel áll az enyémhez.

- Miért rajong Kína iránt?
- Mert el vagyok keseredve a magyar állapotok miatt, és amiatt, hogy itt a kommunista szemléletnek jelenleg kevés a meggyőződéses híve. A kapitalista világ, és benne Magyarország, lefelé megy a lejtőn. Nagyon jólesik látni, hogy van egy olyan ország, ahol a nép van hatalmon, és gyönyörű sikereket ér el.

- Kínát sok bírálat éri azért, mert korlátozza az emberi jogokat, a sajtószabadságot.
- Nagyon rosszindulatúnak érzem ezeket a véleményeket. A magyar közvélemény Kínáról szóló ismeretei nagymértékben elferdítettek. Nem jogosak a kritikák, harmónia csak úgy létezik, ha van bizonyos rend. Nálunk anarchia van, farkastörvények uralkodnak, náluk nincsenek farkastörvények. Az embereket nevelni kell, nem szabad megengedni az anarchiát, hogy mindenki azt csináljon, amit akar.

- Az egyik nemzetközi újságírószervezet, a Reporters Without Borders sajtószabadság indexén Kína a legutolsók között szerepel. A halálbüntetések számában viszont magasan vezet a világ országai előtt.
- Nem csak Kínában van halálbüntetés, és Kínában sokkal több ember él, mint bárhol másutt, ezért nem abszolút számokat kellene vizsgálni. Ha a korrupt és a társadalomra kártékony embereket halálbüntetéssel sújtják, az arányos. A nyugati világban a rabló gazembereket élni hagyják, a tisztességes embereket megnyomorítják. Kínában a rabló gazembereket kivégzik, és a tisztességes embereket élni hagyják.

- A kínai szocializmus mi tanít az embereknek?
- Csak a népakarat tudja a társadalmat emberközpontúvá alakítani. Peking és Sanghaj új városrészei sokkal emberibbek, mint a kiváltságos császári-polgári arisztokrácia régi lakásai. Egy régi városi lakás a maga bezártságával, az nem volt olyan gyönyörű, mint ma egy húszemeletes toronyház, mellette egy gyönyörű parkkal. Nagy-nagy szeretettel gondolok a kínai emberekre, mert nagyon kedvesek. Ha valakire rámosolyogtam, visszamosolygott. Nem elidegenedett az a világ.

- Ez a szocializmusnak köszönhető?
- Kínában a szocializmus az, amely megszervezte, hogy például a cserzett arcú, kérges kezű munkások brigádjai a pekingi nyári palotát látogathassák. Láttam, amikor ott voltam, mentek és kulturálódtak, megnézték a régi várost. A régi város mellett volt egy park. A parkban idősek keringőztek, egy másik helyen tajcsiztak, egy harmadik helyen egy nagyon szép hangú idősebb nő hagyományos kínai operát énekelt, a többiek hallgatták.

- Mit gondol a kínai szocializmus díszleteiről? Nem idejétmúltak ezek a külsőségek?
- A Tienanmen téren Mao képe mellett az egyik oldalon ki van írva, hogy "Éljen a Kínai Népköztársaság!", a másik oldalon pedig az, hogy "Éljen a világ népeinek egysége!". Ennek van értelme. A nyugati világban mi van kiírva? Hogy használjon ilyen mosóport, menjen olyan biztosítóhoz. Azokat a lehetőségeket, amelyeket a különféle felületek nyújtanak, arra kell kihasználni, hogy az embereket jó irányba neveljék, és nem arra, hogy rávegyék, hogy ilyen szalvétát vegyenek olyan helyett, hogy ilyen cipőt viseljenek amolyan helyett. Ebből a szempontból toronymagasan a nyugati világ fölött áll Kína.

- Ön mikor lett kommunista?
- A szüleim is kommunisták voltak, nekem ez a szó sokat jelent. A Kádár-rendszerben nem voltam párttag, mert akkor sok karrierista tülekedett, hogy MSZMP-tag legyen. Volt olyan főnököm, aki azt mondta, lépjek be a pártba, könnyebben előrejutok. Én meg voltam elégedve azzal, hogy kerületi erdész voltam, és nagyon boldogan éltem. Nem léptem be, nem volt gyomrom hozzá. De amikor láttam, hogy a rendszerváltás tulajdonképpen kapitalista restauráció, és emberellenes, akkor attól fogva mindig is a Munkáspártra szavaztam, és amikor meghallottam 2005-ben, hogy felvette a nevébe a kommunista szót, és Magyar Kommunista Munkáspárt lett, akkor beléptem.

- Mit talál vonzónak a kommunizmusban?
- Szerintem a kommunizmus társadalmi célja, hogy a bőség kosarából mindenki egyaránt vegyen. Meg vagyok győződve, hogy a szocializmusé a jövő. Folyamatosan afelé halad a világ, hogy az emberi egyenlőség érvényesüljön. Ma Magyarországon nincsen demokrácia, hanem terror van, a pénz terrorja. Embertelen, hogy piszokban-koszban az utcán henteregnek emberek és munkanélküliek. Az ember az embertársát meg semmibe veszi ebben a rendszerben. A társadalomnak igenis minden magyar állampolgárról gondoskodnia kellene. És nem lenne szabad kitaszítani egy embert sem az utcára.

- A magyar szocializmus ön szerint jól működött?
- Nincs tökéletes rendszer, de a kádári szocializmus az sokkal igazságosabb, sokkal becsületesebb és rendesebb volt.

- Elég kevesen mondják magukat meggyőződéses kommunistának vagy marxistának.
- Latin-Amerikában és Ázsiában virágzik az eszme. Szerintem az amerikai típusú kapitalizmus bukott meg, és Magyarország ma ugyanúgy utolsó csatlósa egy bukott birodalomnak, mint ahogy a második világháborúban egy bukott birodalom csatlósai voltunk. Az emberek ma szavakban valóban antikommunisták, mert emberellenesnek állítják be ezt az ideológiát.