Tömeges szén-monoxid mérgezés egy budai bevásárlóközpontban

Vágólapra másolva!
Tömeges szén-monoxid mérgezés történt a budai Allee bevásárlóközpontban vasárnap. Feltehetően a mélygarázsból szivárgott vissza a kipufogógáz. Összesen 17-en panaszkodtak eddig rosszullétre, őket a mentők kórházba vitték. Egy gyerek kivételével mind a mínusz második szinten található élelmiszerüzlet dolgozói. Az [origo] egyik olvasója szerint már szombaton is szén-monoxid-riasztás volt a bevásárlóközpontban.
Vágólapra másolva!

Többen rosszul lettek a budapesti Allee bevásárlóközpontban vasárnap kora délután. Feltehetően az autók mélygarázsból felszivárgó kipufogógáza okozta a mérgezést. Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője szerint 17 embert vittek kórházba, akik az enyhe szén-monoxid-mérgezés tüneteire, rosszullétre, fejfájásra, hányingerre panaszkodtak. Egyikük sincs életveszélyes állapotban. Várhatóan hétfőn mindenkit hazaengednek. Egy gyerek kivételével mind az áruház alkalmazottjai, akik hosszú ideig tartózkodtak a szén-monoxiddal telített légtérben.

Az [origo] helyszínen tartózkodó tudósítója szerint délután négy körül már nem volt lezárva a bevásárlóközpont, az épületben szabadon lehetett járkálni. A környéken délután hatalmas dugó alakult ki, a forgalom állt a Petőfi hídtól, rendőrök próbálták irányítani a forgalmat. A helyszínre tudósítónk szerint nagy erőkkel vonultak ki a mentők, a tűzoltók és a rendőrök. Az Október 23-a utca egyik oldalát egy időre lezárták, de délután négy óra után már haladhattak az autók - jelentette tudósítónk a helyszínről.

A bevásárlóközpont mínusz 3. szintjén csak parkoló működik, a mínusz 2. szinten azonban a parkoló mellett egy élelmiszerüzlet is, amelyet mindössze egy zsilipajtó választ el a parkolótól. Molnár Péter, a Fővárosi Tűzoltóság szóvivője a helyszínen tudósítónknak azt mondta: e két szinten felhalmozódott a kipufogókból származó szén-monoxid, mert az épület szellőztetőrendszere nem működött megfelelően, nem tudta elvezetni azt. A mínusz 2. szinten lévő élelmiszerüzletbe beszivárgott a gáz, mivel a nagy forgalom miatt szinte folyamatosan nyitva volt a zsilipajtó.

Molnár szerint a rosszullétre panaszkodó emberek főként az élelmiszeráruház dolgozói, akik hosszabb ideig tartózkodtak a légtérben. Miközben Molnár ezt mondta az [origo] tudósítójának, akkor is épp kikísértek a mentők két fehér köpenyes dolgozót, akik láthatólag rosszul voltak, illetve egy nő is jelentkezett a mentősöknél a gyermekével, mondván, hogy fáj a feje a gyereknek.

Forrás:Fésűs Katalin
Kattintson a fotóra még több képért!

Molnár Péter a helyszínen azt közölte: folyamatosan mérik a szén-monoxid szintet a bevásárlóközpontban, és délután negyed ötkor már sehol nem mértek egészségre ártalmas koncentrációt. Mindez persze nem jelenti azt, hogy a tűzoltók kiérkezése előtt a felsőbb szinteken ne lett volna magasabb a gáz koncentrációja, de mostanra az épület szellőztető rendszerét magasabb fokozatra kapcsolták, így az kinyomta a szén-monoxidot - tette hozzá.

A bevásárlóközpont építtetőjének közleménye szerint az épület szellőzőrendszere a nagy forgalom miatt magas szén-monoxid telítettséget jelzett, ami miatt az alagsori hipermarket tűzjelző berendezése leállította annak saját szellőzőrendszerét. A rendszer újraindításakor került a szokásosnál nagyobb mennyiségű kipufogógáz a levegőbe, de ennek mértéke a határértéknek csupán egyharmada volt.

Olvasónk szerint már szombaton is gázriasztás volt

Az [origo]-nak egy olvasó vasárnap levélben arról számolt be: ő szombaton járt a bevásárlóközpontban, és akkor lett rosszul a mínusz 3., parkoló szinten. Parkolás után az áruházba vezető mozgójárda felé indult, amikor észrevett egy táblát "CO veszély" felirattal, amely ki volt világítva, és hallott egy elég hangos szaggatott hangjelzést, amely szerinte szintén a szén-monoxid veszélyre figyelmeztetett. Olvasónk szerint a hangjelzést több szinttel feljebb is hallani lehetett, de a felsőbb szinten található, veszélyre figyelmeztető táblát ott már nem világították ki. "Nem láttuk, hogy bárki, alkalmazott csinált volna valami" - írta. Szerinte néhány órával később, amikor távozott, már nem lehetett hallani a hangjelzést, és a tábla sem világított már, ennek ellenére a levegő a legalsó szinten nagyon fojtó volt.

"Csoda, hogy csak vasárnapra következett be a tömeges mérgezés" - jegyezte meg olvasónk. Szerinte problémát jelent, hogy a parkolószinten nincsenek felfestve olyan betű vagy szám azonosítók, amelyek alapján könnyen megtalálhatnák az autósok saját kocsijukat, így a szokásosnál nagyobb a gyalogosforgalom, több ember lehet kitéve mérgezésveszélynek. További problémaként említette olvasónk, hogy nem lehetett tudni: mit kell tennie az autósnak akkor, ha meghallja a figyelmeztető hangjelzést, vagy meglátja a kivilágított táblát.

Forrás: [origo]
Vásárlók az Allee bejáratánál a november 11-i nyitás előtt

Az Allee bevásárlóközpont a volt Budai Skála helyén nyílt meg november 11-én. Az ING Magyarország Ingatlanfejlesztő Kft. beruházásában készült Allee 46 ezer négyzetméter bevásárló-, szabadidős és kiskereskedelmi területet, 6100 négyzetméter "A" kategóriás irodaterületet, illetve a 89 lakásból álló Simplon Udvart és egy többtermes multiplex mozit foglal magába. A teljes befektetés értéke mintegy 200 millió euró volt.