Elnök nélkül maradhat az Állami Számvevőszék

Vágólapra másolva!
Elnök nélkül maradhat a közpénzek elköltésében fontos szerepet játszó Állami Számvevőszék (ÁSZ), miután összekülönböztek az MSZP és a Fidesz új elnök jelöléséért felelős képviselői. A jelenlegi számvevőszéki elnök, Kovács Árpád megbízatása december 9-én lejár.
Vágólapra másolva!

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) december 9-től elnök nélkül maradhat, mert hétfőn megrekedt a szervezet vezetőit jelölő országgyűlési bizottság munkája. A bizottság hétfőn zárt ülést tartott, ezután az MTI-nek Kovács Tibor, a testület MSZP-s elnöke azt mondta: párttársaival elfogadhatatlannak tartják, hogy a Fidesz csak az ÁSZ-elnök személyéről akar megegyezni, míg a hét éve betöltetlen alelnöki posztokra csak az új kormány beiktatása után tenne javaslatot.

Az üléseken korábban felvetődött, hogy az ÁSZ elnöki posztjára újraválaszthatnák a szervezet jelenlegi vezetőjét, Kovács Árpádot. Kovács támogatását nem zárta ki a Fidesz és az MSZP sem. Az egyik alelnöki posztra ugyanakkor az MSZP Göndör Istvánt, a szocialisták frakcióvezető-helyettesét javasolja. Erre válaszul a Fidesz illetékese, Tállai András a múlt héten azt mondta, az elmúlt évek bebizonyították, hogy a szervezet alelnökök nélkül is kiválóan tud működni.

Kovács Tibor, a bizottság elnöke már egy hete azt mondta, az ÁSZ munkája ellehetetlenülhet, ha a kormánypárt és az ellenzék nem tudnak megállapodni egymással a személyi kérdésekről. Hétfőn azt mondta, szerinte a fideszes képviselők "arrogáns hozzáállása" - vagyis, hogy az alelnökök személyéről most nem akarnak tárgyalni - miatt mindaddig értelmetlennek látja a bizottság összehívását, amíg a Fidesz nem változtat álláspontján.