Valakik állhatnak a roma kivándorlás mögött

Vágólapra másolva!
A kanadai hatóságok és a magyar Külügyminisztérium szerint szervezett segítséget is kaphatnak azok a roma családok, amelyek minden vagyonukat eladva Kanadába utaznak, és menedékjogot kérnek. A Külügyminisztérium többek között kanadai utazási irodákra gyanakszik, mások "belső segítséget", vagy nyerészkedő ügynököket sejtenek az utazási láz mögött. Nyíregyházán is megjelent egy segítséget kínáló szervező, a városszéli cigánytelepen azonban - ahonnan sokan távoztak az elmúlt hónapokban - állítják, hogy a saját szakállukra indulnak Kanadába.
Vágólapra másolva!

Huszár lakótelep - így nevezik Nyíregyházának azt a részét, ahol szinte csak cigányok laknak. Valójában nem lakótelepről van szó, az egykori laktanya elhanyagolt épületei váltak mára cigányteleppé, amely a város külső részein is kívül esik, a vasúton túl. Innen utazott el az elmúlt pár hónapban legalább ötven ember Kanadába, miután összegyűjtötték a repülőjegyre valót. A Huszár lakótelep azonban csak egy a sok közül, ahol szinte utazási láz tört ki a romák között: Magyarországról, a Külügyminisztérium információi szerint csak az idén ezernél is többen kértek menedékjogot Kanadában, 2008 óta mindeddig 2021-en.

Három-négy hónap, és mi is megyünk - mondja egy 16 év körüli, sovány fiú az egyik omladozó Huszár telepi épület sarka és a sáros, pocsolyás út mellett álldogálva. A családja négy-öt hónapja gyűjti már a pénzt, állítólag heten utaznak majd Torontóba, összesen kilencszázezer forintból. "Az egész a nagyapámnak jutott eszébe, ők már öt hónapja kint vannak, mindennap jelentkeznek, és azt mondják, hogy nagyon jó kint. Eddig szállón laktak, de nemsokára lesz lakásuk" - állítja a fiú.

Arról nem hallott, hogy Kanada ne fogadná a Magyarországról érkezők menedékkérelmét, ő és családja is menekültként próbálnak majd szerencsét Kanadában. Ennek a feltételeiről keveset tud, csak annyit, hogy a reptéren a "gipsy provident" (a "providence" szó egyik jelentése gondviselés - a szerk.) feliratot kell keresni, ott aztán a kanadai hatóságok mindent elintéznek.

A telepen többen azt mondták, ők maguk is mennének gondolkodás nélkül, ha lenne rá pénzük. Az ott élők szerint ugyanis csak a tehetősebb cigányok tudják összegyűjteni a pénzt az utazásra - ők is csak úgy, ha mindenüket eladják. "Budapestről jött a híre pár hónapja, hogy vándorolnak a romák" - mondta egy névtelenséget kérő férfi, aki szerint a készülődők attól félnek, hogy Kanada hamarosan visszaállítja a vízumkötelezettséget Magyarországgal szemben, és bezárulnak a kapuk előttük.

"Belső segítség"

A megkérdezett nyíregyházi romák közül mindenki azt állította, az elutazóknak nincs külső segítségük, mindent maguknak intéznek. Balog Artúr, a városi cigány kisebbségi önkormányzat (ckö) vezetője ugyanakkor azt mondta az [origo]-nak, nemrégen bejelentkezett náluk valaki, aki azt állította, hogy a romák útjait szervezi, és együttműködést ajánlott. Ebben nem voltunk partnerek - mondta Balog, aki az ajánlkozóról nem akart többet mondani. A helyi ckö csak származási igazolást adott azoknak, akik kérték ezt az elutazók közül - tette hozzá.

Hasonlóan nyilatkozott a Romnetnek Balog János, egy sajóhidvégi roma egyesület vezetője is, aki szerint több elutazó család útjait Kanadából szervezik olyan személyek, akiknek vannak magyarországi összekötőik. A Romnet szerint az utak szervezői kisebb-nagyobb összegekért vállalják a segítséget, de az is előfordul, hogy hiteleket vetetnek fel az emberekkel, és annak egy részét a "felmerülő költségekre" hivatkozva elveszik tőlük.

Fotó: Hirling Bálint [origo]
Huszár lakótelepnek nevezik - Fotó: Hirling Bálint

Az [origo] által megkérdezett megyei és országos roma vezetők nem akartak beszélni arról, hogy valamilyen segítők szervezik-e a menedékkérők útjait, vagy azt állították, nem tudnak ilyenről. A Baranya megyei ckö elnöke, Horváth József azt mondta: "vannak ismeretei" az utazások szervezettségéről. "Van olyan segítség, ami lehetővé teszi, hogy Kanadában minden segítséget megkapjanak a kiutazók", szerinte "belső segítségről" van szó, részleteket azonban nem akart mondani.

Ügynökök és utazási irodák

Az idén felerősödő kivándorlási hullám mögött a magyar hatóságok és Kanada is szervezettséget gyanít. A kanadai kormány októberben intézkedésre kérte Magyarországot, miután április óta megtöbbszöröződött a Kanadában jelentkező magyar menedékkérők száma. Az ottawai menekültügyi hatóságok szerint 2009 első felében 750 - többségében roma - magyar állampolgár kért menedékjogot Kanadában, legnagyobb részük április óta érkezett - írta korábban a kanadai Canwest News Service. A magyar Külügyminisztérium szerint az elmúlt két évben, összesen 2021 kérelmet nyújtottak be. Korábban a tárca azt közölte, hogy tavaly összesen 288-an jelentkeztek menekültként Kanadában - ez azt jelenti, hogy idén már több mint 1700 kérelmet adtak be.

Alykhan Velshi, a kanadai bevándorlásügyi miniszter szóvivője a hírügynökségnek azt mondta, a háttérben akár "a megalapozatlan menekültkérelmek benyújtását ösztönző, szervezett bűnözői hálózatok", vagy "az embereket félrevezető, nem hivatalos bevándorlási tanácsadók" is állhatnak.

Az [origo]-nak Berta Krisztina, a Külügyminisztérium konzuli főosztályának vezetője is azt állította, vannak segítői a kivándorlók egy részének. Utazási irodák, ügynökök ígérnek jobblétet, olcsó utakat Kanadába, sürgetik és szervezik a kiutazókat, anyagi haszon reményében - mondta. Nem feltétlenül magyar, hanem kanadai utazási irodákról is szó lehet - tette hozzá, konkrétumokat azonban nem akart mondani, mert - mint mondta - mindez csak gyanú, bizonyítékuk nincs, ezért feljelentést sem tudnak tenni az ügyben.

Fotó: Hirling Bálint [origo]
Ők maradnak, de a szomszédjuk már gyűjt a repülőjegyre - Fotó: Hirling Bálint

Adatok híján azt sem egyszerű meghatározni, hogy pontosan honnan érkeznek a menedékkérők Kanadába. A Külügyminisztériumban úgy tapasztalták, hogy Miskolc és Pécs környékéről érkeznek a legtöbben Kanadába, a Romnet információi szerint Szabolcs és Borsod megyéket hagyják el a legtöbben, míg a sajóhidvégi roma vezető, Balog János szerint Borsod és Heves a leginkább érintett, Kazincbarcikáról például néhény hét alatt 40 család távozott. Az [origo] számos Szabolcs megyei településen érdeklődött kivándorlók után, de csupán Nyíregyházán jelezték, hogy tudnak tömegesen Kanadába utazó romákról.

Alykhan Velshi októberben azt közölte, jelenleg nincs napirenden a Magyarországgal szembeni - 2008 tavaszán feloldott - vízumkötelezettség visszaállítása. "A vízummentességet élvező országok tisztában vannak azzal, hogyha nem felelnek meg a követelményeknek, országunk ismét bevezetheti a vízumkötelezettséget" - tette hozzá. A szóvivő szerint Kanada bevándorlási hatóságai kormánytisztviselőkkel együtt azon dolgoznak, hogy megoldást találjanak a helyzetre. A magyar és a kanadai képviselők már többször egyeztettek a kialakult helyzetről.