Ráparancsolt az MSZP Draskovicsra Sajóbábony után

Vágólapra másolva!
Felszólította a rendészeti minisztert a borsodi MSZP, hogy hozzon létre rendőrőrsöt Sajobábonyon, ahol hétvégén konfliktus támadt a helyi romák és a Jobbik szimpatizánsai között. Közben a politikusok a felelősöket keresik: az MSZP a szélsőjobbot, a Fidesz a szerinte rendteremtésre képtelen kormányt okolja a konfliktusért, míg a Jobbik szerint azok felelősek a robbanásveszélyes helyzetért, akik a cigányságot ellenük hergelik.
Vágólapra másolva!

Határozottan arra kérte Draskovics Tibort az MSZP Borsod-Abaúj-Zemplén megyei szervezete, hogy két hónapon belül küldjön Miskolcra rendőri erősítést és hozzon létre Sajóbábonyban rendőrőrsöt - közölte Varga László, a párt országgyűlési képviselője miskolci sajtótájékoztatóján kedden.

Az elmúlt hétvégén Sajóbábonyban történtek után az MSZP megyei vezetése találkozott Draskovics Tiborral, akit arra kértek, hogy azonnali hatállyal gyorsítsa fel a készenléti rendőri század Miskolcra telepítésének folyamatát. Ezzel is "bizonyíthatja alkalmasságát" a miniszteri posztra - mondta Varga László. Minderre két hónap határidőt szabott az MSZP helyi szervezete - tette hozzá.

Sajóbábonyban a hétvégén komoly konfliktust okozott a Jobbik-szimpatizánsok és a helyi romák között kialakult feszültség. Az indulatok egy Jobbik-gyűlés után szabadultak el, de az első, tömegverekedésről szóló hírekkel ellentétben a rendőrség szerint csak egy autó ablakait verték be ismeretlenek. Azóta már hat ember ellen folyik eljárás. (A sajóbábonyi konfliktusról szóló helyszíni tudósításunkat itt olvashatja)

A felelősök: a szélsőjobb vagy a kormány

A szélsőjobboldali politikát folytatók, a Magyar Gárda betiltását tudomásul nem vevők, a "nosztalgia-csendőrséget" felállítók viselik a felelősséget a Sajóbábonyban történtek miatt - jelentette ki Juhász Gábor, a polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat irányító tárca nélküli miniszter a nemzetbiztonsági kabinet keddi ülése utáni sajtótájékoztatón.

A miniszter hozzátette: felelősek azok is, akik "összekacsintanak velük". Mint mondta, a rendőrség professzionálisan lépett fel a rendbontókkal szemben, nincs sem létszámbeli, sem pénzügyi gátja a rend fenntartásának. A nemzetbiztonság kabinet a leghatározottabb fellépést kérte a rendészeti szervek vezetőitől.

A Fidesz szerint a kormány 2006 óta nem tudja biztosítani a rendet Magyarországon, képtelen garantálni a közbiztonságot minden magyar ember számára - reagált Lázár János, az országgyűlés rendészeti bizottságának fideszes elnöke kedden. Lázár szerint 3000 rendőr hiányzik az országos állományból, és ezen belül több száz készenléti rendőrre is szükség lenne. Elmondta, hogy az ilyen állomások többsége Nyugat-Magyarországon van, miközben a konfliktusos borsodi régióban nincs elég bevethető rendőr.

Lázár szerint a kormány már arra is képtelen, hogy néhány ember szóváltásában, verekedésében rendet tegyen, ezzel pedig először egy kisebb települést, majd az ennek közelében fekvő nagyvárost szolgáltatja ki "a teljes káosz és bizonytalanság veszélyének". Nem a nemzetbiztonsági kabinet ülése a fontos, hanem hogy Sajóbábonyban és Miskolcon rend legyen - jelentette ki Lázár János.

Vona Sajóbábonyba ment

Kedden Sajóbábonyba látogatott Vona Gábor, a Jobbik elnöke is, aki szerint "tudatosan szítják és hergelik a cigányságot" a Magyar Gárda és a Jobbik ellen. A pártelnök szerint a településen kialakult helyzet "csepp a tengerben, pattanásig feszült a helyzet", főleg Kelet-Magyarországon.

Azt mondta, bebizonyosodott, hogy az elmúlt 20 év cigánypolitikája csődöt mondott. Vona Gábor beszélt azzal a sajóbábonyi MSZP-s önkormányzati képviselővel, akit egy roma nő megpofozott vasárnap, illetve az MTI tudósítása szerint szóba elegyedett az utcán helyi romákkal is.

A Jobbikhoz kötődő Magyar Gárdát a bíróság jogerősen feloszlatta, arra hivatkozva, hogy a szervezet tevékenysége a romák megfélemlítését szolgálja.